Jedna italijanska kuća, uškuškana između planina i vinograda, s dugačkim bazenom ispred, krije u sebi ne jedan, nego dva istorijski popularna automobila. Minimalistički dom bez suvišnih detalja u kome najviše pažnje privlače dve Fiće parkirane u dnevnom boravku.

Kada je arhitekta Alfredo Vanotti dobio priliku da radi na kući koja se nalazi na obroncima Alpa s jedne strane i vinogradima s druge strane, ponudu je vrlo rado prihvatio. Postavio je sebi cilj – da stvori prostor koji će biti u skladu sa mirnom prirodom kojom je okružen.

Površina kuće je 300 kvadratnih metara i nalazi se u istorijskom gradiću Castione Andevenno.

Gotovo nevidljiva, ova kuća stapa se sa prirodom koja joj pruža pogled na besprekorne pejzaže.

Kuću je najlakše opisati kao jednostavnu i opuštajuću. Kako prenosi ArchDaily, Venotti se odlučio za moderan izgled koji neće narušiti lepotu prirode u kojoj se nalazi i koji će iz nje izvući maksimum. Zbog toga kuća ima mnogo staklenih površina, kako bi iz svih uglova moglo da se uživa u besprekornom pogledu na planine. Pozicija je takva da je zrake sunca moguće uhvatiti cele godine.

Glatkoća vode i stakla

Bazen koji se nalazi ispred dodatno je zaokružio ovu priču. Dugačak je 35 metara i pozicioniran je paralelno sa kućom. Prostorom dominiraju dva materijala – beton i staklo. Krorišteni su Sky Frame otvori, sofisticirani švajcarski sistem staklenih kliznih prozora bez okvira od kojih je jedan dugačak tačno koliko i bazen i zbog toga ceo dnevni boravak gleda prema vodi.

Gotovo nevidljiva, ova kuća stapa se sa prirodom koja joj pruža pogled na besprekorne pejzaže.

Grafičke osnove: 

Pogledajte ostale fotografije: 

Fotografije: Marcello Mariana