Po projektu studija Pilastro, izveden je enterijer kuće u Beogradu u savremenom stilu tako da se prepoznaje bogatstvo u detaljima i materijalima sa toplom atmosferom prilagođenom čoveku.

Klijenti na ovom projektu su načelno bili zadovoljni rasporedom prostorija u prizemlju u ovoj spratnoj kući u Beogradu. Jedini zahtev je bio da se jedan „open space“ podeli. Kuhinja je odvojena, dok je trpezarija laganom vizuelnom pregradom razdvojena od dnevne sobe koja je ostala u denivelaciji kao u postojećem stanju.

„Prostorije na spratu smo prekomponovali tako da oba deteta imaju po jednu sobu sličnih veličina i osvetljenosti. Kreirali smo i gostinjsku sobu, dok je master roditeljska soba sa kupatilom ostala u zatečenoj formi“, ističu arhitekte.

Naša inspiracija pronalazi dobar temelj u lepoti koju upijamo na svim putovanjima i posmatranjem dela klasične umetnosti.

„Najtačnija definicija kojem pripada ovaj enterijer jeste contemporary, što je opis koji smo usvojili od američke kompanije sa kojom smo jedno vreme sarađivali“, kažu arhitekte. Ovaj stil, za razliku od modernog, prepoznaje i bogatstvo u detaljima i materijalima i podrazumeva toplu atmosferu prilagođenu čoveku. Kada se kaže „savremenost“, podrazumeva se i trenutak nastanka koji odgovara izazovima savremenog trenutka, te nama, kao primenjenim umetnicima pruža mogućnost ispitivanja zadatih normi i postizanje novih.

Gotovo svaki put kada rešavaju životni prostor, inspiracija i motivacija arhitektima Nataliji Jovanović i Predragu Maksiću iz studija Pilastro jeste traganje za skladom lepih materijala i tekstura u kontekstu prijatnih proporcija postavljenih u okruženju. „Svakako treba pomenuti da naša inspiracija pronalazi dobar temelj u lepoti koju upijamo na svim putovanjima i posmatranjem dela klasične umetnosti.“ – ističu arhitekte.

Đavo je u detaljima… i rasveti

Kao što se kaže „The devil is in the detail“, isto tako pravi luksuz u enterijeru može se postići isključivo korišćenjem najkvalitetnijih materijala. U ovom slučaju na prvom mestu tu je sjajni mermer Cosmic Black, koji posetioca dočekuje na ulazu u kuću, prve linije keramike proizvođača Florim, čiji je distributer za Srbiju kompanija Eurodom, zatim medijapan furniran natur orahovim furnirom, i tekstili visokog kvaliteta, kao recimo belgijski tepisi.

Prilikom rešavanja rasvete, u svim našim projektima držimo se pravila da se svaka prostorija može osvetliti na tri načina – opšte svetlo, prema zoni korišćenja i ambijentalno u određenim tačkama, a sve u zavisnosti od trenutne potrebe korisnika. Generalno, pitanje rasvete u enterijeru predstavlja pitanje atmosfere, a ona je za komfor od presudnog značaja.

Najupečatljiviji element jeste pregrada od medijapana, laserski sečena, koja odvaja trpezariju od dnevnog boravka.

Iako to nisu pretpostavili prilikom projektovanja, vizuelno najupečatljiviji element u enterijeru jeste pregrada izrađena od medijapana, laserski sečena, koja odvaja trpezariju od dnevnog boravka. Ona definiše prostore, vidljiva je iz svih delova prizemlja, i stvara interesantne senke u prostoru.

Stalni izazovi 

Izazovi sa kojima se kao dizajneri enterijera susreću prilikom izvođena projekata gotovo uvek su isti. „Trudimo se da odgovorimo na zahteve klijenata, a da pri tom ne odstupimo od dizajnerskog koncepta koji smo definisali, a zatim i da se držimo budžeta i dogovorene dinamike izrade projekta. Drugim rečima, najveći izazov jeste pronalaženje načina da se pomire zahtevi klijenata, mogućnosti budžeta i zaslužena lepota prostora„, zaključuju arhitekte.

Faktografija

  • Ime projekta: Porodična kuća u savremenom stilu
  • Autor: Natalija Jovanović i Predrag Maksić, Studio Pilastro
  • Mesto: Beograd
  • Površina: 280m2
  • Godina projektovanja: 2018.
  • Godina izvođenja:  2019.
  • Fotografija: Milan Marković