Suočen sa zadakom da osmisli dizajn koji odiše svežinom i lakoćom življenja, autor projekta aktivno je radio četiri meseca, počevši od koncepta do završetka radova i potpunog opremanja.

Beogradski arhitekta i dizajner enterijera Filip Rašković, poznat našim čitacima po projektu enterijera vikendice Kamenica na planini Goč, ovog puta nam predstavlja naglašenu estetiku Apartmana NB na Dedinju, projektovanog i izvedenog tokom prošle godine.

Ideja je pre svega bila da se prostor – koji je već funkcionalan i u kom klijenti  žive – potpuno transformiše i stvori novi ambijent koji ne podseća ni na šta staro. Zato je glavni zadatak bio osmisliti dizajn koji odiše svežinom i lakoćom življenja.

Projekat enterijera potpisuje arhitekta Filip Rašković; Foto: Ana Kostić

Razrada koncepta vođena emocijom

Kako je Rašković objasnio za portal Gradnja,  tokom rada na konceptu se vodio emocijom, istražujući istovremeno šta danas jedan dom predstavlja za nekog.

„Inspiraciju uvek nalazim u klijentima i njihovom životnom stilu, ono u čemu se oni osećaju najbolje, najprirodnije i najviše svojim. Kao i svaki čovek, svaki prostor je jedinstven i uvek težim tome da izvučem najveći potencijal iz njega“ – rekao je arhitekta.

Deo nameštaja dizajniran je posebno za ovaj projekat i rađen po meri; Foto: Ana Kostić

Položaj prostorija je već bio delimično definisan i jasan, tako da se dizajnu najviše pristupilo sa oblikovne strane.

U prostornoj organizaciji i rasporedu u stanu nije bilo grubih ograničenja: „Položaj prostorija je već bio delimično definisan i jasan, tako da se dizajnu najviše pristupilo sa oblikovne strane“ – navodi Rašković.

Što se tiče principa na koje se prilikom dizaniranja oslanjao, arhitekta objašnjava da su problemi koje je u vreme svog uspona rešavala “beogradska škola stanovanja” aktuelni i danas, te da se trudi da u svom dizajnu klijentima, pored estetskog, pruži i funkcionalni deo i što bolju organizaciju prostora kojim raspolažu.

Osnova centralnog dela stana

Danski nameštaj i komadi rađeni po meri

“Skrivena” panel vrata rađena su nakon demontaže postojeće stolarije u stanu, a pre finalne obrade i gletovanja zidova, kako bi se štok vrata savršeno uklopio u ravan zida. Bosal vrata su u hodniku rađena od poda do plafona i farbana po odabranom RAL tonu.

Od nameštaja su najzastupljeniji komadi danskog brenda FermLiving, poput velike modularne sofe, fotelja i kafe stočića, dok je preostali nameštaj dizajniran posebno za ovaj projekat i rađen po meri. Za veliki deo podne površine je korišćen mikrotoping, a zidne obloge u beloj boji su izvedene od gipsa.

U enterijeru dominiraju komadi danskog brenda FermLiving; Foto: Ana Kostić

Trpezarijski sto akcentovan je velikom biljkom koja izvire iz stola, ali je u izboru materijala i boja za površinu ostao sveden.

Rašković dalje objašnjava da najviše pažnje u enterijeru Apartmana NB privlači trpezarijski sto, koji ima i centralnu poziciju u stanu.

„Akcentovan je velikom biljkom koja izvire iz stola, ali je u izboru materijala i boja za površinu ostao sveden“ – navodi beogradski dizajner.

Prirodni kamen korišćen za nogare stola se provlači i kroz druge elemente nameštaja u stanu, formirajući tako lajtmotiv koji je dao projektu poseban pečat.

Prirodni kamen korišćen je za nogare stola; Foto: Ana Kostić

Izazov krivudavog panela

Arhiteka naglašava da su projektovanje enterijera i razvoj celog koncepta protekli poprilično lako, s obzirom na to da je već unapred bilo jasno definisano šta je sve od sadržaja potrebno.

„Izazov u izvođenju je bio ispratiti preciznost detalja koji su se izvodili na licu mesta u stanu, poput krivudavog panela iza sofe“ – rekao je Rašković za portal Gradnja.

Najveća zahvalnost za dobar projekat je činjenica da klijenti uživaju u svakom trenutku provedenom u stanu.

Na kraju razgovora, napominje da je na projektu aktivno radio četiri meseca, počevši od koncepta do završetka radova i potpunog opremanja.

„Najveća zahvalnost za dobar projekat je činjenica da klijenti uživaju u svakom trenutku provedenom u stanu“ – zaključio je Rašković.

Foto-galerija

Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić

Faktografija

  • naziv projekta: Apartman NB
  • autor: Filip Rašković
  • lokacija: Beograd, Dedinje
  • godina projektovanja: 2022.
  • godina realizacije: 2022.
  • fotografija: Ana Kostić