Mučite muku sa nedostatkom prostora? Da li biste mogli da uredite stan kada biste na raspolaganju imali samo 15 kvadratnih metara? Verujte nam, imate dovoljno mesta za sve što je neophodno.

Libanski studio Eliemetni smestio je sve što je gostu potrebno u mikro apartman smešten na krovu stare zgrade u Bejrutu. Simbolično nazvan „shoe box“, ovaj prostor reorganizovan je za potrebe klijenta koji ga iznajmljuje preko popularnog sajta za pronalaženje kratkotrajnog smeštaja AirBnb. Najveći izazov bio je da se u njemu nalazi sve što je gostu neophodno.

Kako prenosi Dezeen, osnivač ovog libanskog studija ElieMenti smatra da je su mali prostori za iznajmljivanje postali vrlo popularni u Bejrutu, a to je posledica toga što je teško pronaći dobar smeštaj po prihvatljivim cenama.

Pogledajte kako se delovi nameštaja prilagođavaju malom prostoru: 

Maksimalna ušteda

Studio koji je radio na ovom projektu odlučio je da ceo prostor bude beo – kako bi se maksimalno iskoristila refleksija svetlosti koja dolazi sa velikih prozora. Kada je u pitanju nameštaj, stvar je bila vrlo jednostavna – napraviti takve komade koji će maksimalno uštedeti prostor. U tu svrhu najviše je korištena bela šperploča, s aluminijumskim i čeličnim detaljima, kao i dve stolice od bukovog drveta.

Stolovi i stolice mogu se spakovati po potrebi, a skoro svaka površina u ovom apartmanu ima deo za skladištenje, što obezbeđuje maksimalnu funkcionalnost.

U 15 kvadrata bilo je potrebno napraviti apartman u kome mogu da prenoće dve, a koji može da ugosti pet osoba.

Imajući u vidu ove zahteve, ali i prostorno ograničenje, studio je postavio cilj da u ovom apartmanu napravi snažan osećaj zadovoljstva, jednostavnosti, lakoće i efikasnosti.

Fleksibilnost nameštaja

Prostor je otvoren, bez pregrada, sa malim kupatilom na kraju koje staklenim vratima odvojeno od ostatka stana. Krevet, dovoljno prostran za dvoje, ima pregrade opremljene utičnicama za punjenje uređaja, kao i za ostavljanje nekih sitnica. Ispod kreveta je napravljen ceo prostor za odlaganje, ladice, ormari i police za one krupnije stvari, kao što su garderoba i posteljina.

Svaki komad nameštaja je fleksibilan sa ciljem da se što više uštedi na prostoru.

Sto pored kreveta se može udvostručiti, ormar se može pretvoriti u radnu površinu, ispod sofe za sedenje ima dodatni prostor. Police ispod prozora mogu poslužiti za začine, razne dodatke za kuvanje, pribor za jelo. Deo TV police može da se odvoji i posluži kao stolica sa tapaciranim gornjim slojem. Dakle, sve je napravljeno sa idejom od malog napraviti veće.

Kuhinja je kompaktna i sadrži sve što je neophodno: mini frižider, sudoperu, mašinu za pranje veša koja je smeštena ispod radne površine. Police za kuhinjske sitnice pričvršćene su za zidove. Potpuno funkcionalno kupatilo osvetljeno je velikim prozorom.

Stan ima veliku terasu sa pogledom na krovove Bejruta, a da bi uživali u njemu ne morate da izlazite iz stana, jer sve vidite i ležeći u krevetu.

Fotografije: Marwan Harmouch