Sajam nameštaja, dekoracije, aksesoara i svih lepih stvari, Maison&Objet u Parizu opet se pokazao kao savršena destinacija za ljubitelje savremenog dizajna.

Tome u prilog govori i sama raspodela štandova na sajmu. Jedan odeljak bio posvećen današnjim trendovima, a drugi klasici, dizajnu koji će zauvek biti u modi. Zatim, imali smo i deo namenjen deci, craft odeljak za vrhunske rukotvorine, kuhinjsku salu, pa tako i sektor posvećen pametnom dizajnu i poklon-predmetima. No, i pored svog tog silnog izbora, izdvojile su se neke teme kojima ćemo se kasnije posebno pozabaviti.

Atmosfera sa drugog dana sajma. Foto: Anne-Emmanuelle Thion

Art Deco stil, somot i sve nijanse korala dominirale su sajmom nameštaja u Parizu.

U brojkama gledano, na prvom od dva ovogodišnja M&O događaja (drugi je zakazan za septembar i poklapa se sa Nedeljom dizajna) učestvovalo je 2910 brendova – i to 603 “brucoša”. Za pet dana trajanja, kroz M&O sale prošetalo je preko 84.000 posetilaca iz 160 zemalja, među kojima su, pored izuzetaka, upadljivo nedostajale one iz regiona. Na kraju, na izveštaj sa sajma čekali ste preko nedelju dana, ali ni to nije bilo sasvim dovoljno da nam se slegnu utisci – što uz ovakvu megalomansku ponudu ni ne čudi. Zato ćemo ovom prilikom prelistati nekoliko trendova koji su se izdvojili na ovom prestižnom događaju vodivši se brendovima koje većinski možete naći kod nas.

1. Sofisticirani pasteli

Nakon dve do tri godine uvoda, pastelne nijanse su konačno postale “zrelije”. Smirile su, uozbiljile, počele da nose više sivog. Primeri su zaista brojni. U ovu priču se uklapa hrvatska Prostoria, inače jedan od retkih predstavnika regionalnih kuća (pored njih u Parizu je učestvovalo još svega par slovenačkih firmi). Sa svojim jednostavnim ali upečatljivim dizajnom, bojama i teksturama koje smiruju, Prostoria je našla zlatnu formulu koje se drži već godinama – i izgleda im u tome sasvim dobro ide.

Prostoria sa dobro poznatom ponudom

2. Art Deco stil

Art Deco je ove godine gromoglasno zakucao na vrata, što se može videti na skoro svim štandovima. Ljubitelji luksuznog dizajna sigurno će biti zadovoljni ovim razvojem jer su se kuće iz Luxury Living Grupe u ovome odlično snašle jer su, kako i kaže ime njihove kolekcije, svakako naslednici originalnog art deco pokreta.

https://www.instagram.com/p/Bs5AfudgSiW/

Nama su, pak, interesantnije varijacije na temu i primeri uspešnog podmlađivanja ovog klasičnog stila kakvi se mogu naći u katalogu brenda Mambo Unlimited Ideas. MLI znamo upravo sa M&O događaja i možemo reći da se svojim eklektičnim stilom savršeno uklopio u sveopšti ambijent na sajmu.

Mambo Unlimited Ideas

3. Sve nijanse korala

Kada je Pantone pre dva meseca boju korala proglasio zvaničnom bojom godine 2019. nismo ni slutili da će se ona u ovolikoj meri implementirati u nove kolekcije. Na primer, prošlogodišnja “boja vodilja”, ljubičasta, jeste bila dominantna u ponekim kolekcijama, ali nije bila toliko raštrkana po raznim detaljima koliko je koral danas. U primeru dole vidimo je na tapiseriji Lorene Canal, čiji je štand proglašen jednim od najboljih na sajmu.

https://www.instagram.com/p/BtggeTPnOq9/

4. Razigrane teksture

Nemački Kare Design se zbog uvek apsurdno velike ponude (slične onoj u Kelnu od pre koju nedelju) lako može svrstati pod bilo koji od ponuđenih trendova na ovoj listi i ova fotografija jednog njihovog kutka uspela je na jednom mestu da sabere sve one momente na koje treba da obradite pažnju u dizajnu nameštaja u narednoj sezoni. Ipak, teksture su te koje vode glavnu reč, te ovde imamo obloge za zidove neobične strukture, stolice čija tekstura naizgled odudara od jednostavnog dizajna, i komodu sa naizgled rezbarenom površinom.

Kare Design sa nameštajem specifičnog dizajna

Nešto zanimljivije poigravanje teksturama i aktuelnim trendovima (rideli smo zaista mnogo sivih sofa!) stiže od cenjenog brenda Hamilton Conte.

Hamilton Conte

5. Somot u modi

Pobednik sezone zima 2018/19 nastaviće dominaciju i u narednom periodu. Ovaj materijal u svoju kolekciju uvrstila je i dugovečna Italijanska kuća Gervasoni, a u priloženoj slici vidimo jednu iz njihove bajkovite kolekcije modernih i mega-komfornih sofa.

Gervasoni

Sivi somot bio je jedan od čestih motiva na sajmu (kao i različite varijacije ovog materijala u puder, žutoj, zelenoj i bordo boji). Ipak, nama se nekako čini da u sivoj varijanti nameštaj obložen somotom izgleda još svečanije. No, jedini aspekt ovog trenda kojem se dizajneri nisu dovoljno pozabavili je to da li je on uopšte praktičan za održavanje.

Drugim rečima, čini nam se da se dizajneri nisu dovoljno zabavili sa somotom i istražili njegove potencijale, nego da su ga samo “vratili” u modu, bez preteranog kombinovanja sa ostalim materijalima i riskantnih poteza, čak su i oblici ostali standardni. Zato nam je bilo tako drago kad smo uočili ovu simpatičnu stolicu brenda MaisonDada.


Bonus za kraj

Ono što Maison & Object događaje čini tako zanimljivim je to što na njima uvek možete da pronađete neko ime koje niste navikli da viđate u kontekstu dekoracije i enterijera. Ovaj put, to se odnosi na kuću Zaha Hadid Design koja je ovde predstavila liniju luksuznih predmeta za kuću. Svi predmeti, mahom svećnjaci i činije, napravljeni su od stakla, metala ili mermera, i prate ih oble linije po kojima je ZHD stil tako karakterističan. Kolekcija je nastala po zahtevu brojnih poštovalaca njihovog rada koji su želeli da sebi konačno priušte nešto sa Zahinim potpisom (pa makar to bila činija za 120 evra!).

Dekoracija od studija Zahe Hadid

https://www.instagram.com/p/Bs0hkGNhV3c/

Futuristički štand kuće ZHD svakako je bio mesto na kojem vrhunska arhitektura kupovala na komad.