Britanski arhitektonski studio Zaha Hadid predstavio je svoju najnoviju kolekciju na prestižnom sajmu Maison et Objet u Parizu, koji je održan od 18. do 22. januara 2019. godine. Sajam na kome su predstavljeni ovi noviteti vrlo je značajan na polju enterijera, uređenja doma i arhitekture, pa diktira trendove za tekuću godinu.

Noviteti u ovoj kolekciji su različiti Swirl kristalni komadi, među kojima su vaze, činije, držači za sveće… Takođe, postojećoj kolekciji Cell dodati su razni mermeri komadi.

Noviteti su različiti Swirl komadi, dok su postojećoj Cell kolekciji dodati razni mermerni komadi.

Woody Yao, direktor Zaha Hadid studija smatra da snaga ove kolekcije leži u tome što se u sasvim obične, svakodnevne komade unelo nešto potpuno neočekivano, prenosi ArchDaily. On takođe naglašava da će studio nastaviti da posluje na temeljima koje je postavila Zaha Hadid, poznata arhitektkinja koja je osnovala studio, a to znači da neće biti ograničeni prostornim i upotrebnim kontekstom.

Uvrnuta činija

Noviteti u ovoj kolekciji su različiti Swirl komadi, postojećoj Cell kolekciji dodati su razni mermerni komadi. Swirl bowl, predstavlja široku kristalnu uvrnutu činiju koja svojim oblikom prenosi osećaj pokretljivosti. Njena prozirnost omogućava da se stopi sa okolinom.

Usečene činije

Kolekcija Cell postala je bogatija za crnu i  belu mermernu ploču, belu porcelansku ploču kao i set činija. Strukture su naglašene monohromatskom završnom obradom, a useci koji postoje na pločama omogućavaju da lakše smestite objekte na njih.

Laserski detalji

Na jednoj od ploča se nalazi i činija od nerđajućeg čelika, koja ima kompleksan i precizan oblik koji je urađen laserom.

Vertikalni kanali unutar staklene posude predstavljaju posebnu tehniku izrade stakla kojom se dobijaju najfiniji stakleni komadi.

Kolekcija je upotpunjena i staklenim posudama Hew, zanimljivih oblika i dimenzija. Među posudama se nalaze razne vrste čaša i bokal. Vertikalni kanali unutar svake staklene posude predstavljaju posebnu tehniku izrade stakla kojom se dobijaju najfiniji stakleni komadi.

Fotografije: Zaha Hadid studio