Da li vas zima često dočeka nespremne? Uvek nam se čini da je hladan period prerano došao i da je sezona grejanja mogla još malo da sačeka. Ipak, postoje neke stvari koje možete da uradite kako biste pripremili svoj životni prostor za grejnu sezonu.

Aparthement Therapy okupio je nekoliko stručnjaka iz oblasti grejanja, izolacije i ventilacije da daju praktične savete kako pripremiti dom za sezonu grejanja. Oni su izdvojili 5 najvažnijih stvari koje treba da uradite pre nego što krenete s grejanjem vaših domova.

1. Uradite generalnu probu

Pre nego što napolju postane hladno, uključite sistem za grejanje na deset minuta. Pažljivo osmotrite sve promene, da li se nešto čudno čuje ili postoje neki čudni mirisi. Na ovaj način ćete proveriti da li sve dobro radi pre nego što krenete sa konstantnim grejanjem. Ukoliko primetite nešto neobično, pozovite stručnjaka da proveri da li je sve u redu. Jedino ćete tako biti sigurni da vas neki kvar neće iznenaditi u sred grejne sezone, a to ume da bude poprilično nezgodno. Ovaj savet može se primeniti na mnoge vrste grejanja, bilo koji sistem da imate bilo bi dobro da proverite da li sve dobro funkcioniše pre nego što krene sezona.

2. Izolujte delove oko vrata i prozora

Što manje hladnog vazduha ulazi unutra, manje će energije biti potrebno da zagrejete prostor. Takođe, toplota će se duže zadržavati unutra i neće se uzaludno trošiti. Na ovaj način bićete ekonomičniji i praktičniji. Pre nego što postane jako hladno, stručnjaci savetuju da se pozabavite popunjavanjem rupa oko prozora i vrata, jer neki deo ovog posla često mora da se obavi napolju.

Enterijer arhitekte Sonje Brstine; Foto: Igor Conić

3. Zamenite prljave filtere

Pre početka grejne sezone proverite filtere i stavite nove, ukoliko za tim ima potrebe. U zavisnosti od toga koliko često koristite sistem a grejanje, koliko su jake zime i koliko imate prašine i nečistoće, biće potrebe za češćim ili ređim menjanjem. Kada prašina blokira protok vazduha, peći moraju više da rade i na ovaj način dolazi do pregrevanja i potencijalnih kvarova. Promenom filtera osiguraćete sigurnije i efikasnije grejanje.

4. Neka nameštaj radi za vas

Jako je bitno da prostor oko grejnih tela ostvari slobodnim, jer ćete na taj način obezbediti lakše strujanje toplog vazduha. Dakle, nikako nemojte stavljati nameštaj odmah pored radijatora ili nekih drugih grejnih tela. Takođe, tepisi i prostirke pomažu u zadržavanju toplote. Pravo je vreme da vaša omiljena prostirka nađe svoje mesto ispred udobne sofe. Ukoliko imate roletne ili šalukatre, obavezno ih otvorite u toku dana, kako bi u vaš životni prostor ušlo što više sunčeve toplote. U toku noći ih zatvorite, jer na taj duže zadržavate toplotu.

Fotografija: Jake Levin

5. Redovno održavajte vaš sistem

Bolje sprečiti nego lečiti – izreka koja se može primeniti i u ovoj situaciji. Uvek se trudite da sve držite pod kontrolom i svaki deo vašeg sistema za grejanje uredim i sređenim. Ukoliko ima potrebe s vremena na vreme očistite odvodne kanale, zamenite filtere, proverite da li sve stoji na svom mestu. Dodatni savet je da pazite na kvalitet vazduha u vašem domu, a tome pomažu ovlaživači ili sistemi za dodatno čišćenje.