Arhitekte, ne propustite da u svoj sledeći projekat enterijera ubacite ove neobične elemente u sedam različitih oblika i boja.

Jedan od najzanimljivih materijala koje smo ove godine videli na našem tržištu jeste nova kolekcija 3D Elements od Mutine.

Ovaj čuveni italijanski proizvođač keramike predstavio je blokove u više oblika koji se koriste ne samo za pravljenje pregradnih elemenata ili oblaganje zidova već i za pravljenje detalja na nameštaju kao što su prijemni pultovi, barovi ili radni stolovi.

Ovi elementi deluju vrlo savremeno i daju pečat svakom prostoru u kojem se nalaze.

3D elementi brenda Mutina se proizvode u više oblika a mogu se primenjivati kao slobodnostojeći zidovi ili za oblaganje postojećih. Foto: Dizajnenterijera.rs

Ovi elementi deluju vrlo savremeno i daju pečat svakom prostoru u kojem se nalaze.

Mutina je ponudila sedam različitih oblika 3D elemenata koji su osmislili čuvani dizajneri poput Patricije Urquiola i Konstantina Grčića. Neki blokovi se proizvode samo u jednoj, a neke u više boja.

Mi smo u salonu EuroDOM, koji distribuira ove proizvode u Srbiji, zapazili pregradni zid ka tuš kabini. Blok pod nazivom Celosia izveden je u terakoti u dimenzijama 20x26x10 cm… i izgleda fantastično!

Ovi blokovi povezuju se međusobno silikonskim lepkom koji treba da ostaje neprimetan nakon lepljenja.

Kako saznajemo, ukoliko se ne postavlja odmah uz zid poželjno je da se oko ovog dekorativnog zida napravi metalna potkonstrukcija, odnosno ram kako bi se učvrstila konstrukcija.

Mutina Bloc u mat obradi kao nogica stola i vertikale polica. Foto: Mutina

Bloc u pet boja

Još jedan interesantan model 3D elementa jeste i šupljikava cigla pod nazivom Bloc koja se proizvodi u pet boja i u dve obrade: mat ili glazirana (sjajna).

Dimenzije Bloka su 13x13x10 cm, a u primeru Mutina kancelarija prikazano je kako se koristi kao nogica stola i vertikale na policama.

Osim za enterijere ovi blokovi se mogu koristiti i za uređenje i dekorisanje spoljašnjih elemenata kao što su terase, ograde ili ulazne kapije.

Mutina glaziran blok sa rupama koje mogu ostati prazne ili pak biti popunjene elementima od drveta u raznim bojama. Foto: Dizajnenterijera.rs

Domaći primer

Dobar primer korišćenja Bloc elemenata jeste i picerija Mig na Novom Beogradu koji je dizajnirao studio Fluid gde je Mutina keramika iskorišćena na sedalnom delu čime je razbijen linijski kontinuitet i data dinamika u enterijeru.

3D elementi na uzglavlju i leđima klupe daju karakter enterijeru restorana u Beogradu; Foto: Foto: Jovana Rakezić

Cena 3D blokova Mutina

Ovi 3D elementi se prodaju po paleti koja pokriva oko 1,74 m2. Cena palete za model Celosia iznosi 52.110 dinara (oko 440 evra), a za ostale elemente nazovite EuroDOM.

Evo još nekih interesantnih primera korišćenja ovih blokova u enterijeru.