Arhitekte iz beogradskog studija Fluid su u ovaj mali restoran od svega 72 kvadrata uneli puno harizme i šmeka.

Novi Beograd je ove godine postao bogatiji za mesto sa autentičnom italijanskom picom, čuvenim italijanskim sladoledom i upečatljivim enterijerom.

Picerija MIG smestila se u jezgro Novog Beograda, na adresi Trešnjin Cvet 1a, i svojim sugrađanima iznela ponudu koju neće moći da odbiju:

Radi se o prefinjenim ukusima Italije u kojima možete uživati u svedeno uređenom ambijentu čiji dizajn potpisuje Studio Fluid.

Restoran ima površinu od 72 kvadrata; Foto: Jovana Rakezić

Fast food sa stilom

Kao i mnogo puta do sada, Studio Fluid u svom upečatljivom stilu pravi sklad između prefinjene estetike i čiste funkcionalnosti. Mali prostor picerije MIG realizovan je kao svedena ambijentalna celina, koja vam pažnju usmerava na glavni događaj: Italiju na tanjiru.

Margherita & Gelato (MIG) restoran je predviđen da se u njemu prave i prodaju pice i sladoledi. U skladu sa tim trebalo je uraditi enterijer datog prostora. Takođe, MIG je ekstenzija postojećeg Restorana GIG na koji se naslanja i sa kojim deli kuhinju“, navode arhitekte.

Naime, u oba restorana hrana dolazi iz iste kuhinje, samo su koncepti ručavanja različiti. Dok je GIG restoran za fino ručavanje i degustaciju vrhunskih vina, MIG je restoran brže hrane u vidu pica, sendviča, salata i sladoleda kao poslastice.

Svetli tonovi daju prostoru laganu, čistu i minimalističku crtu; Foto: Jovana Rakezić

Multifunkcionalni pult

“Na dizajn enterijera su uticala i prostorna ograničenja u vidu male kvadrature za tu količinu funkcija. Težile smo jednostavnosti koju smo postigle većim potezima i ujednačenim koloritom“, naglašavaju arhitekte.

Dominantan element u enterijeru je masivni multifunkcionalni pult koji objedinjuje obe funkcije – proizvodnju i distribuciju kako sladoleda tako i pice sa nedefinisanom granicom između ove dve zone.

„Dva glavna faktora koji su uticali na funkcionalnu dispoziciju su prostorni gabariti, kao i činjenica je bilo potrebno da se koristi već pomenuta kuhinja GIG restorana. Kuhinja je nedvosmisleno odredila poziciju pulta, a samim tim i organizaciju ostatka prostora“, navode autori ovog ljupkog restorana.

Na dizajn enterijera su naročito uticala prostorna ograničenja u vidu male kvadrature za tu namenu.

Iako jasne prostorne granice između celina ne postoje, jasno je gde nastupa deo šefova kuhinje, a gde možete sesti i uživati u njihovoj kulinarskoj kombinaciji.

Na kraju pulta i samog prostora, nalazi se frižider za sir i pršutu koji je svoje mesto baš tu našao zbog same funkcionalnosti, a ujedno predstavlja izlog sastojaka.

Kompletan enterijer ispraćen je svetlim tonovima koji daju prostoru laganu, čistu i minimalističku crtu. Zatim, prostor ove picerije je lišen suvišnih detalja i raspoređen na svoje glavne celine: 1) šank sa kuhinjom i 2) podužni sedeći deo za goste.

Osnova picerije MIG; Crtež: Studio Fluid

Kuhinja i gosti povezani šankom

Dug šank završen kamenom oblogom zadržao je neutralne tonove kao i ostatak enterijera, prateći po dužini objekat i kreirajući centralno mesto za pregovaranje o gastronomskim kombinacijama na parčetu testa.

Šank je ispraćen i prepoznatljivim visilicama brenda Davide Groppi – četiri lopte poput meseca daju prigušeno osvetljenje prostoru.

Arhitekte iz studija Fluid su ugradnom garniturom, u malom prostoru, racionalno rasporedila sedeća mesta.

Mutina keramika na delu za oslanjanje sedenja razbila je linijski kontinuitet i dala dinamiku ovoj strani restorana.

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

Enterijer koji se mora probati

Među brojnim domaćim biroima, Studio Fluid je jedna od retkih praksi koja je specijalizovana za dizajn ugostiteljskih enterijera. O tome govore u prilog poznata mesta kao što su Bistro Mali Pijac, BH Bros u Novom Sadu i Restoran GIG u Beogradu.

Ali, po svom konceptu i ambijentu, picerija MIG je nešto sasvim novo i drugačije na gastronomskoj sceni Beograda. U pitanju je mali lokal sa puno šmeka.

Vaše je samo da izaberete slobodno popodne i isprobate sve što MIG nudi.

Foto-galerija

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

Faktografija

  • naziv: Picerija MIG
  • adresa: Trešnjinog Cveta 1a
  • tipologija: ugostiteljski enterijer
  • autor: Studio Fluid
  • površina: 72 m²
  • godina: 2023.
  • brendovi: Etnicraft, GIR, Mutina, Davide Groppi, Mint Consulting
  • fotografija: Jovana Rakezić