Kada je u pitanju uređenje životnog prostora skloni smo tome da razmišljamo o horizontalnim, prostranim površinama. Ipak, postoje i vertikalni prostori u našem domu, koje treba maksimalno iskoristiti.

Niše, odnosno ovi vertikalni prostori zahtevaju isti takav način razmišljanja. Jednostavno, podignite pogled i razmišljajte kako maksimalno da iskoristite celu visinu prostora. Ne mora sve da se završava u visini sofe ili neke lepe slike. Vancuver Sun prenosi nekoliko ideja kako da najbolje iskoristite ovakve delove vašeg životnog prostora.

Ipak iskoristite taj nezgodan kutak

Fotografija: Lynn Mitges

Često kada ne znamo šta ćemo sa nekim nezgodnim delom sobe, najčešće tu stavimo neku policu sa knjigama. To je sasvim dobra ideja, ali ponekad možemo otići korak dalje i biti malo kreativniji. Kada vidite kutak koji je problematičan i nema nikakvu svrhu, pokušajte da vizualizujete najbolji i najefikasniji način da ga iskoristite. Ukoliko je to kuhinja, uvek je potrebna polica viška na kojoj možete smestiti dekorativne čaše ili tanjire. U radnoj sobi možete smestiti dokumenta koja često na koristite, napraviti neki deo za odlaganje i tome slično. Svakako, mogućnosti su beskrajne.

Neka umetnost radi za vas

A zašto ne biste taj vertikalni deo iskoristili za umetnost? Ovakvi delovi su savršeni da na zidu postavite niz fotografija jednu ispod druge. Možete staviti neku visoku skulpturu, dekorativnu lampu. Sjajna ideja je da ovaj deo odvojite od ostatka tako što ćete zalepiti dekorativnu tapetu. Ukoliko se odlučite da ovde napravite foto galeriju, najbolji vizuelni efekat postiže se kada su fotografije tematski vezane ili su scene sa jednog bitnog događaja u vašem životu.

Napravite kućnu kancelariju

Fotografija: Submitted

Za one koji mnogo rade od kuće, najbolja opcija je da naprave od vertikalnog prostora naprave kućnu kancelariju. Na ovaj način će prostor biti maksimalno iskorišten i funkcionalan. Ukoliko možete, napravite sto od police uglavljene između dva zida, ispod police smestite prostor za odlaganje neophodne papirologije. Prostor iznad stola idealan je za police zbog kojih će sve izgledati skladnije i podsećaće na pravu kancelariju. Mana ovakvih prostora je nedostatak prirodne svetlosti, pa se potrudite da imate neku vrstu osvetljenja na plafonu ili u vidu lampe.

Naslovna fotografija: Dve niše u u uglu iskorišćene na najbolji mogući način; Izvedeni enterijer po projektu Sonje Brstine; Foto: Relja Ivanić