Nekada smo ih mnogo više poklanjali, obraćali pažnju na njih i pazili na to kako će nam se uklopiti u enterijer – zidni satovi. Bili su sastavni deo svakog doma, ali su ipak počeli da gube bitku sa modernim vremenom. Ili ipak ne?

Razgovarali smo sa Katarinom i Veljkom Šimunovićem, koji stoje iza brenda The Penal i prave moderne analogne zidne satove. Dizajnom koji se lako uklapa u moderan enterijer, vratili su zidnim satovima nekadašnju slavu. Grad u kome žive sa svojom decom, Sombor, velika im je inspiracija, a za naš portal otkrivaju kako su izašli iz svoje komfor zone i poželeli da rade nešto zbog čega će biti zadovoljni, nešto zbog čega neće imati osećaj da gube dragoceno životno vreme.

Otkrijte nam ko stvara Penal satove, recite nam nešto više o sebi?

– Mi sebe smatramo sasvim običnim ljudima, roditeljima troje dece, koji su odlučili da svojim vremenom upravljaju sami. Radili smo obične poslove od 9 do 5. Shvatili smo da gubimo vreme na stvari koje nam ne donose zadovoljstvo i prosperitet. Vreme je za nas bila ključna stvar nad kojom smo hteli da povratimo kontrolu. Odlučili smo da napravimo svoj biznis kojim bi kontrolisali vreme rada, jer realno pasao je ono sto nam najviše vremena oduzima danas. I tako je nastao Penal, nesto što je nama omogućilo da iskoristimo našu maštu i kreativnost i samim tim poveća naše zadovoljstvo i prosperitet.

Shvatili smo da gubimo vreme na stvari koje nam ne donose zadovoljstvo. Vreme je za nas bila ključna stvar nad kojom smo hteli da povratimo kontrolu.

Veljko i Katarina Šimunović
Veljko i Katarina Šimunović
Pakovanje sata
Pakovanje sata

Kako ste došli na ideju da pravite moderne dizajnerske satove? Kako je nastalo ime brenda?

– Kao što smo već rekli vreme je za nas bila ključna stvar. Zato nam je bio potreban podsetnik da ne izgubimo fokus s njega, “trka pacova “ je čudna stvar brzo vas uvuče nazad. Odlučili smo da sebi napravimo podsetnik da ne gubimo vreme i fokus. Tako smo napravili naš prvi zidni sat i iskreno u tom momentu nismo još znali da će upravo oni biti to nešto što će nam doneti našu slobodu. Dobili smo puno pozitivnih reakcija od naših prijatelja i društva koji su i sami poželeli svoj podsetnik.

Odlučili smo da sa zidnim satom napravimo biznis kojim bismo ujedno i druge inspirisali da ne gube svoje vreme. Naziv brenda Penal je bio sasvim logičan izbor s obzirom da se kod nas u Somboru ta reč koristi za nešto što je super, kul, vrh, a sami satovi su dobili naziv DWT skraćeno za Don’t waste time.

Kako izgleda proces izrade jednog sata od početka do kraja? Koje materijale koristiti pri izradi?

– Mi smo iz Sombora. Grad je poznat po sunčanom satu oslikanom u 18. veku i rečima koji ga krase: jedan ti je od ovih poslednji. Pored arapskih brojeva na zidu je oslikan anđeo, petao i kosturska glava. To se zove ideja. U procesu stvaranja ovog sata ideja je ono sto oduzima najviše vremena i truda. Kao što je i taj sunčani sat i mi želimo jednostavan proizvod koji će trajati kroz vreme podsećajući nas na tu “anđeosku” lepotu vremena u kome živimo, nezaboravljajući na imperative današnjeg vremena, biorazgradivost materijalaekološku osvešćenost.

Kod nas u Somboru se reč penal koristi za nesto što je super, a sami satovi su dobili naziv DWT skraćeno za Don’t waste time.

Gde pronalazite inspiraciju za dizajn?

– Sombor ima prelepu prirodu, izuzetnu kulturnu istoriju. Poznat je po svojim slikarima, galerijama, pozorištu I Music and Arts Festivalu Terminal. Nasa “kritična masa” i entuzijazam koji nas spaja sa penal prirodom, ljudima u ovom gradu i “drajvom” koji postoji među nama…

Gde mogu da se kupe Penal satovi? Da li šaljete poštom, kako funkcioniše proces naručivanja, koliki je rok dostave?

– S obzirom da smo još na početku, Penal satove zasada možete da vidite u Nitea Home salonu u Đusinoj 8, u Beogradu, možete i da ih poručite putem Instagrama na @thepenal kao i na našoj Facebook stranici The Penal, a plaćanje je pouzećem. Takođe možete poručiti preko Etsy platforme, kao i preko naseg shopa ThePenal.com gde su mogući svi sistemi plaćanja, kao što su Visa, Pay Pal i ostali.

Da li radite dizajn po narudžbini, po želji kupaca?

– Što se tiče custom porudžbina, naši kupci mogu da kombinuju postojeća kućišta sa postojećim grafikama.

Uz kakav enterijer se Penal satovi najbolje slažu?

– Penal satovi su osmišljeni za svaki penal prostor u kome ne želite da trošite vreme.

Moto brenda glasi „Don’t waste time“. Da li nam satovi pomažu da budemo svesniji prolaznosti?

– Naš osmogodišnji sin je jedan dan došao iz škole i dočekao nas sa pitalicom: Šta je to što nikada nije bilo, ni neće ga više biti, ima ga još malo i uskoro će kraj? Ovaj dan. Eto baš zato. Don’t waste time.

Razgovarala: Mirela Babić, fotografije: ThePenal.com