Kada snage udruže dizajner i kompanija koja proizvodi nameštaj od prirodnih materijala, nastanu unikatni komadi nameštaja koje biste vrlo rado videli u svom domu.

Britanski dizajner Bethan Gray je uz pomoć specijalista iz studija Nature Squared, koji poznaju prirodne materijale napravio liniju dizajnerskog nameštaja koji je obložen materijalima izvađenim iz mora i odbačenim iz poljoprivredne industrije.

Ova kolekcija nameštaja prikazana je publici na ovogodišnjoj Milanskoj nedelji dizajna, a sastoji se od polica, stolova, stolica napravljenih od materijala koji se se inače bacaju.

Zajednička tačka – održivost

Bethan Grey koristio ostatke školjki i njihove jedinstvene boje, kako bi svakom komadu nameštaja dao autentičnost. Nature Squared, kompanija koja sa kojom je sarađivao, kupuje školjke direktno od ribara sa Filipina, koji skupljaju plodove mora, a zatim odbacuju delove koji im ne trebaju.

Kako prenosi Dezeen, Grey je oduvek težio održivosti u dizajnu, pa je ova saradnja bila na obostrano zadovoljstvo i sa kompanijom Nature Squared je vrlo lako našao zajednički jezik, jer imaju isti cilj – ekološka održivost.

Sirovine iz prirode

Nature Squared zapošljava 250 ljudi sa Filipina koji pretvaraju sirove školjke u luksuzne materijale, koji su kasnije ugrađuju u ekskluzivne enterijere privatnih jahti i aviona. Ostaci se ručno izrađuju i svaka nit se obrađuje do željene finoće dok se ne ugradi u osnovni materijal, a praznine se popunjavaju smolom.

Pored ovih morskih sirovina, kompanije otkupljuje perje od fazana i guski, koje je Grey iskoristio kako bi napravio set cilindričnih bočnih stolova. Neobičan izgled ovog materijala uticao je na to da ova kolekcija nameštaja bude nesvakidašnja. Pera se posebno sortiraju po veličini i simetriji, ručno se ređaju na površine i na kraju se sve premazuje slojem providne smole.

Pera se sortiraju po veličini i simetriji, ručno se ređaju na površine i na kraju se sve premazuje slojem providne smole.

Bethan Gray smatra da je rad sa ovakvim materijalima neverovatno iskustvo i posebno je značajno jer će skrenuti pažnju na rad kompanije Nature Squared.