Pored izložbenog dela sa izlagačima iz zemlje i inostranstva, posetiocima se nude i stručna predavanja, panel diskusije i radionice, kao i prezentacije renomiranih dizajnera i stručnjaka.

Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije (UFI) najvažniji je događaj u regionu jugoistočne Evrope u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, koji se svake jeseni održava na Beogradskom sajmu.

Od ove godine u novom terminu, 59. izdanje beogradskog Sajma nameštaja održaće se od 6. do 11. oktobra, istovremeno sa 59. Međunarodnim sajmom mašina i alata za drvnu industriju koji traje dan kraće, od 6. do 10. oktobra 2023. godine.

Sajam nameštaja od ove godine u novom terminu; Foto: sajamnamestaja.rs

Širok spektar nameštaja za različite prostorije i namene

Kako je najavljeno, izlagači iz zemlje i inostranstva, renomirani proizvođači nameštaja, dizajneri, distributeri, trgovci i drugi profesionalci, predstaviće na beogradskom Sajmu nameštaja širok spektar nameštaja za različite prostorije i namene, uključujući stambeni, kancelarijski, dečji, baštenski, kuhinje, spavaće sobe, kupatila, garniture i još mnogo toga.

„Tokom trajanja Sajma posetioci će imati priliku da vide i isprobaju i različite stilove nameštaja, uključujući moderne, klasične, minimalističke, rustične. Ne izostaju ni drugi elementi enterijera, kao što su rasveta, tepisi, zavese, dekorativni predmeti i ostali dodaci koji doprinose kompletnom izgledu stambenog ili poslovnog prostora“ – navode organizatori.

Posetioci će imati priliku da vide i isprobaju i različite stilove nameštaja, uključujući moderne, klasične, minimalističke, rustične.

Pored izložbenog dela, svim učesnicima se nude i brojni paralelni programi – stručna predavanja i panel diskusije i radionice o trendovima u dizajnu enterijera, upotrebi određenih materijala ili tehnikama uređenja prostora. Česte su prezentacije renomiranih dizajnera nameštaja i stručnjaka iz industrije koji dele svoje znanje i iskustvo sa posetiocima. Neizostavna su i takmičenja i nagrade u oblasti dizajna nameštaja.

„Svi oni zajedno – proizvođači, distributeri, dizajneri, trgovci, investitori, arhitekte, poslovni kupci i javnost – imaju priliku ne samo da se upoznaju sa najnovijim proizvodima i trendovima u industriji nameštaja, nego i da uspostave poslovne kontakte, da pregovaraju o saradnji, zaključe poslovne sporazume i ostvare prodaju, da iskoriste izvanrednu platformu za umrežavanje i promociju poslovnih aktivnosti u industriji nameštaja“ – navode organizatori.

Renomirani dizajneri i stručnjaci podeliće svoje znanje i iskustvo sa posetiocima; Foto: Sara Pilipović

Dizajneri nameštaja kao koncepcijski oslonac

Koncepcijski oslonac beogradskog Sajma nameštaja su dizajneri, čija prisutnost i angažman donose dodatnu vrednost događaju i doprinose celokupnom iskustvu posetilaca.

„Predstavljajući nove dizajne, koncepte i ideje za nameštaj i enterijer, u programima kao što su Design Talks i Izložba mladih dizajnera, oni unose preko potrebni duh inovativnosti i kreativnosti i izvor su inspiracije za posetioce kako unaprede svoje prostore“ – objašnjavaju organizatori i dodaju:

„Uključeni u većinu edukativnih programa i aktivnosti, dizajneri pomažu u shvatanju manifestacije kao platforme za povezivanje sa drugim profesionalcima iz industrije i uspostavljanju kontakata sa proizvođačima, distributerima ili drugim dizajnerima za moguću buduću saradnju“.

Detalj sa 58. Sajma nameštaja u Beogradu; Foto: Sara Pilipović

Nagrade za najinovativnije i najuspešnije izlagače

Konačno, šlag na torti ove manifestacije su prestižne nagrade Zlatni ključ i Sajamski ključ, koje Beogradski sajam dodeljuje najinovativnijim i najuspešnijim izlagačima.

Istovremeno kad i Sajam nameštaja, održava se i Međunarodni sajam mašina i alata za drvnu industriju, kompatibilna sajamska manifestacija koja svojim sadržajem doprinosi razumevanju i razvoju proizvođačkog segmenta kompleksne industrije nameštaja.

Sve ostale važne informacije za posetioce možete pogledati ovde.