Arhitekta Nenad Nasifović prihvatio je zadatak projektovanja poslovnog prostora geodetske firme Geo-EN i ponudio jedno savremeno rešenje.

Lokal je smešten u Poslovno-tržnom centru u Srbobranu, u zgradi koja je sagrađena 1892. godine, ali ne uživa status zaštite. Iako je ta činjenica pružala veću slobodu arhitekti prilikom rešavanja prostora, njegov projekat najviše govori o dobroj komunikaciji savremene arhitekture i graditeljskog nasleđa.

Arhitekta je ogolio tavanicu i time naglasio njen značaj u kontekstu arhitektonskog nasleđa.

Tavanica lokala je od opeke i u pitanju su bačvasti svodovi, tipični za arhitekturu XIX veka u Austrougarskoj. Međutim, ovakav vid tavanice je često bivao skriven. Nasuprot toj praksi, arhitekta je prilikom izrade ovog projekta odabrao da ogoli tavanicu i time naglasi njen značaj u kontekstu arhitektonskog nasleđa.

Funkcionalnih 47 kvadrata

Pri organizaciji prostora, arhitekta Nasifović je želeo da na 47 kvadrata projektuje funkcionalan prostor koji neće remetiti postojeće stanje. Zato je lokal podeljen na tri zone: desno od ulaza smešteni su radni stolovi, dok je levo konferencijski sto namenjen razgovoru sa klijentima. Treći segment čine pomoćne prostorije – kuhinja i toalet. U pitanju je veoma ekonomično rešenje, koje pritom ne odaje takav utisak.

Valer žuto-oker opeke naglašen je toplim tonom drvene teksture stolova.

Iako je funkcionalno rešen prostor jedan od glavnih kvaliteta ovog projekta, ono što ga zaista čini posebnim je način na koji je estetski komponovan. Glavni motiv čini tavanica koja je istaknuta minimalističkim karakterom novog enterijera. Valer žuto-oker opeke naglašen je toplim tonom drvene teksture stolova.

Fikus i teodolit

S druge strane, ta toplota je smirena hladnijim tonovima sivih zidova i podnih pločica, dok je čitav prostor akcentovan crnim mobilijarom. Konačno, ambijent je oživljen sa dva detalja: bendžamin fikusom postavljenim ispred sivog zida nasuprot ulaznih vrata i između dve zone, i starim geodetskim aparatom –  teodolitom postavljenim u uglu prostorije na deblu topole.

Arhitekta je ovim projektom pokazao majstorski osećaj za kolorit, komponovanje elemenata, masa, kao i za pronalaženje motiva koji definiše čitav prostor i daje mu karakter.

Faktografija

  • objekat: Geo-EN Office
  • mesto: Srbobran (Srbija)
  • autor: Nenad Nasifović
  • program: poslovni prostor
  • površina: 47 m2
  • investicija: 340 €/m2
  • godina: 2017.
  • fotografija: Relja Ivanić
  • autor teksta: Vladana Putnik Prica

Fotogalerija