Jasmina Kukrika i njen tim još jednom su potvrdili potencijal i mogućnosti dobrih starih stanova u blokovima, građenih od prefabrikovanih elemenata sredinom prošlog veka.

Kupiti novi stan ili renovirati stari? Ovo je večita dilema mnogih mladih parova koji žele da se osamostale i započnu svoj zajednički život. Svaka opcija ima svoje prednosti.

Ali, ukoliko se odlučite za renoviranje stana, očekuju vas pune ruke posla o čemu nam svedoči i nedavno renoviran dvosoban stan na Novom Beogradu.

Kompletno renoviranje

Intervencija u izradi projekta enterijera podrazumevala je kompletnu rekonstrukciju i renoviranje, ali i promenu prvobitne organizacije.

Tipičan radnički stan pretrpeo je drastičnu transformaciju i potpuno prilagođavanje savremenom načinu života mladog para.

Međutim, nasleđeni konstruktivni sistem od prefabrikovanih betonskih panela na bitan način je ograničio polje arhitektonske intervencije.

U novoj postavci, kuhinja, dnevna soba i trpezarija čine jednu celinu

Otvaranje plana

Nakon funkcionalnih promena, koje predstavljaju polaznu tačku u dizajnu enterijera Studija LINE4DESIGN, organizaciju stana sada čini kombinacija otvorenog prostora dnevne zone i potpuno zasebnu noćnu zonu sa dve spavaće sobe i kupatilom.

U dnevnoj zoni ukinuti su svi pregradni zidovi i vrata, otvorena je velika staklena stena ka terasi, odakle se pruža pogled na zalazak sunca sa 18. sprata. Ovim je naglašen otvoreni plan i postignuta osvetljenost celokupnog prostora.

U dnevnoj zoni ukinuti su svi pregradni zidovi i vrata.

Dobrom organizacijom prostora omogućeno je dosta prostora za odlaganje, u vidu ormara duž hodnika koji vodi u dnevnu zonu. U nastavku je velika biblioteka kao centralni motiv, s obzirom da su vlasnici mladi profesori na inostranim univerzitetima.

S obzirom na trend rada od kuće poslednjih godina, omogućena su dva punkta za rad, u dnevnoj i jedan u noćnoj zoni – čime su ispunjeni uslovi za formiranje dva home office-a.

Poseban akcenat čine crni detalji u vidu rasvete, ručkica i spoljašnje stolarije, koji daju kontrast belim zidovima i drvenim podnim površinama.

Osnova renoviranog stana

O autoru enterijera

Jasmina Kukrika je za svoje projekte dobila brojna priznanja od kojih se posebno izdvajaju internacionalne nagrade BIGSEE INTERIOR DESIGN AWARD 2019 i BIGSEE INTERIOR DESIGN AWARD 2023.

Njeni projekti imaju jasne principe funkcionalnosti i jednostavnosti, čime klijentima pruža jedinstven i udoban prostor za rad ili život.

Fotoalbum

 

Preporučeno:

Stan za dvoje arhitekata u centru Beograda inspirisan jugoslovenskim modernizmom (VIDEO)