Znamo svi koliko kućna biblioteka oplemenjuje prostor i koliko pozitivno deluje na naš enterijer. U jednom pariskom apartmanu dizajneri su otišli korak dalje i spojili lepo i korisno – polica za knjige poslužila je kao pregradni zid za jednu prostoriju.

Mikro apartman u Parizu pravi je primer malog životnog prostora, jer ima samo 25 metara kvadratnih. Kada raspolažete sa ovako malo površine, morate biti veoma maštoviti, a dizajnerski tim iz Transition Interior Design studija smislio je odlično rešenje – pregradni zid u vidu police za knjige.

Uvođenjem police, krevet je odvojen od ostatka prostora, a dobio se i praktičan prostor za odlaganje knjiga.

Život u velikim svetskim gradovima sve više znači i mali životni prostor, posebno ako želite da živite u urbanim delovima gde vam je sve blizu i dostupno. Nešto ćete morati da žrtvujte, a to je najčešće koji kvadrat površine manje. No, postoje mnogobrojna enterijerka rešenja i ideje koje čine male stanove potpuno funkcionalnim.

Dva problema – jedno rešenje

Koristeći policu za knjige kao pregradni zid, dizajneri su rešili dva glavna problema u ovom apartmanu. Odgovorili su na klijentov zahtev da ima pravi funkcionalni krevet, umesto opcije da ima nešto na razvlačenje i da taj deo bude fizički odvojen od ostatka stana. Druga stvar koja je rešena na ovaj način je prostor za skladištenje, jer na ovu veliku policu mogu da stanu mnogobrojne knjige i ostale lične sitnice.

Inspiracija iz Afrike

Iz Transition Interior Design studija za Treehugger objašnjavaju da se ovakav stil enterijera često može videti u delovima severne Afrike. Zahvaljujući ovom zidu uspeli su da naprave jasnu razliku između dela za odmaranje i dnevnog dela prostora, ali da opet u spavaćem delu zadrže dovoljno prirodnog svetla, što ne bi uspeli upotrebom pravog pregradnog zida.

Lični pečat i detalji koji otvaraju prostor

Kada je polica skoro skroz ispunjena knjigama, ona zaklanja krevet i daje dovoljno intimnosti prostoru. S druge strane, kada je posmatrate iz druge prostorije, ona daje lični pečat prostoru i mnogo govori o vlasniku ovog stana.

Radeći sa vrlo ograničenim budžetom, dizajneri su se odlučili da koriste nameštaj od pristupačnih proizvođača nameštaja.

Radeći sa vrlo ograničenim budžetom, dizajneri su se odlučili da koriste nameštaj od pristupačnih proizvođača nameštaja kao što je IKEA. Prostorom dominiraju svetli tonovi, najviše bela i boja drveta kako bi se dobio osećaj što veće otvorenosti. Mala kuhinja stavljena je ravan sa delom gde se nalazi TV i policama za slike iz istog razloga – na taj način prostor deluje veće. U minijaturnom, ali potpuno funkcionalnom kupatilu sa kadom, stavljeno je providno staklo kako bi se izbegao osećaj zatvorenosti.

 

Jednostavnost u dizajnu učinila je ovaj stan od samo 25 metara kvadratnih potpuno funkcionalnim i prijatnim mestom za život.

Fotografije: Transition Interior Design