Arhitekte su porušile postojeće pregradne zidove, uklanjajući i parket i keramiku, kako bi se dobio prostor sa prostranim zonama i funkcijama usklađenim s načinom života klijenata.

BAAL Design, multidisciplinarni dizajnerski studio iz Beograda, osnovao je  2019. godine Aleksa Babić, arhitekta sa bogatim pređašnjim iskustvom u industriji dizajna, a njihov portfolio obuhvata stambene i poslovne projekte, kao i javne prostore najvišeg standarda.

Krajem januara ove godine, predstavili smo vam njihov dizajn za novo sedište kompanije Levi9 u Beogradu, dok ćemo se ovog puta posvetiti projektu izvedenom u Beogradu na vodi koji nosi naziv BW Terraces Penthouse Duplex.

Stan zauzima površinu od 190 kvadrata; Foto: Relja Ivanić

Stepenište presvučeno drvetom u tonu parketa

S obzirom na to da je stepenište specifičan element svakog dupleks apartmana, za početak nas je zanimalo na koji način je Babićev tim pristupio njegovom dizajnu, odnosno da li je reč o glavnom ili sporednom elementu enterijera.

„Kako je pozicija stepeništa predodređena u izvornom stanju stana, te da na dimenzije i poziciju ploče nismo mogli da utičemo, ovoga puta smo se opredelili da čeličnu konstrukciju stepeništa ’presvučemo’ drvetom u tonu parketa, te da ispod svakog stepenika postavimo LED traku, kako bi ono, iako je svedeno, izgledalo upečatljivo kada se svetla upale“, kaže glavni dizajner Baal Designa.

Pozicija stepeništa predodređena je u izvornom stanju stana; Foto: Relja Ivanić

Dosta je lakše stepenišnu zonu učiniti centralnim momentom, ali ovog puta stepenište više igra funkcionalnu ulogu.

U gornjoj zoni metalna ograda je zamenjena staklenom, dok sa plafona visi jedan, kako ga Babić naziva, „legendaran luster“.

„Kada projektujemo neki objekat od temelja dosta je lakše stepenišnu zonu učiniti centralnim momentom prostora, što ovoga puta nije slučaj već stepenište više igra funkcionalnu ulogu u ovom stanu“ – objašnjava naš sagovornik.

Stepen detaljnosti i pedantnosti u završnim obradama bio je besprekoran; Foto: Relja Ivanić

Potpuna reorganizacija čitavog prostora

Jedna od specifičnosti ovog apartmana jeste i prostrana master spavaća soba sa luksuzno opremljenim kupatilom, te se naše drugo pitanje fokusiralo na to da saznamo nešto više o njenom dizajnu, kao i o organizaciji čitavog stana.

„Kada smo dobili osnove stana, prostor nam se činio dosta nefunkcionalno za potrebe klijenata, te smo u razgovoru sa njima, osluškujući njihovi želje, došli do zaključka da bi bilo najbolje da potpuno reorganizujemo ceo prostor“ – navodi Babić i dodaje:

„To važi za oba nivoa, te smo na gornjem spratu koji je ujedno i spavaća zona, od tri sobe sa kupatilima napravili jedan grandiozan master apartman sa velikim walk-through garderoberom i pripadajućim ostrvom u kome je smešten mehanizam za podizanje televizora“.

Osnova 2

 

Osim tuš kabine i dugačkog lavaboa, kupatilo ima i slobodnostojeću kadu i ogledalo sa integrisanim televizorom.

Tu je, dodaje, i kupatilo koje pored ogromne tuš kabine i dugačkog lavaboa ima i slobodnostojeću kadu sa pogledom na reku i Kulu Beograd, kao i ogledalo sa integrisanim televizorom za potpuni ugođaj korišćenja.

„Naravno, kroz ceo stan, pa i kroz apartman sprovedno je i ozvučenje poslednje generacije, a kao šlag na torti ove spavaće sobe je i ogromna terasa što ima posebnu čar kada se soba nalazi poslednjem spratu zgrade“ – ističe arhitekta.

Detalj sa gornjeg sprata; Foto: Aleksa Babić

Hodnik smo učinili potpuno funkcionalnim i tu smestili skrivenu vešernicu.

Što se tiče izmena osnove, na donjem nivou na poziciji trpezarije nalazila se kuhinja, koja je kasnije pozicionirana na mesto nekadašnje master sobe.

Babićev tim dodao je i tehničku prostoriju gde su smestili bojler, pumpe, budući da su menjali sistem grejanja i hlađenja, kao i aparate i sredstva za održavanje stana.

„Pozicionirali smo i gostinjski toalet sa hodnikom i plakarima na ulazu. Na gornjem nivou smo pored master apartmana predvideli i gostinjsku sobu sa kupatilom, dok smo hodnik učinili potpuno funkcionalnim i tu smestili skrivenu vešernicu“ – kaže naš sagovornik.

Osnova 1

Slojevitost upotpunjena kontrastnim akcentima

Kako u ambijentu stana dominiraju bež i zemljani tonovi, želeli smo da saznamo i koji materijali i nameštaj najviše doprinose ovakvoj atmosferi. Babić smatra da prostor harmoničnim, a ujedno i luksuznim, čini upravo adekvatna upotreba materijala, ističući pritom da njegov studio često kreira slojeve u prostoru.

„Ako pogledate nijanse elemenata enterijera poput tepiha, drapera, tapeta i komada nameštaja videćete da su to međusobno komplementarni tonovi, ali da svaki poseduje drugačiju teksturu. Upravo to prostoru daje tu slojevitost koja je kasnije upotpunjena akcentima koji odudaraju od tih tonova – postamentom od zelenog brazilskog kamena, šarenom slikom, tamnim parketom izrazito zanimljivog sloga…“, objašnjava Babić i dodaje:

„Ništa ne bi izgledalo kao što izgleda da se nismo posvetili razmišljanju kako da najbolje osvetlimo ovaj prostor, da rasveta bude decentna, da naglasi elemente koje je potrebno posebno dobro osvetliti i da celokupno učini da se svako ko boravi u ovom prostoru oseti prijatno“.

Walk-through garderober smešten je uz kupatilo; Foto: Relja Ivanić

Za leđa biblioteke izabrana je sivkasta nijansa kamena sa neutralnim žilama.

Kao dominantan detalj u enterijeru naš sagovornik izdvaja biblioteku koja se nalazi u sklopu trpezarije.

Za leđa biblioteke arhitekte su izabrale sivkastu nijansu kamena sa neutralnim žilama, dok je ostatak izrađen od metala sa efektom bronze, kao i od furnira.

„Nekako sam taj prostor i ćošak nametnuo je da tu bude pozicija biblioteke, a želeli smo da se u sklopu nje nađu i funkcionalne zatvorene fioke“ – objašnjava Babić .

Dodaje da vertikalne pregrade i njihovo smicanje daju dinamiku prostoru, dok detalji horizontalnih podela „čine da ova biblioteka uživo izbliza izgleda još impozantnije“.

Detalj iz kuhinje; Foto: Relja Ivanić

Slika široka više od četiri metra

Kao glavni, pritom i svoj omiljeni umetnički komad u stanu, Babić navodi sliku poznatog južnoameričkog slikara koja je rađena specijalno za ovaj stan tek nakon što je projekat urađen.

„Široka je više od 4 metra i od početka smo znali da će dosta uticati na celokupan doživljaj prostora, te smo kroz komunikaciju sa klijentima i kroz pregledavanje prethodnih radova ovog umetnika došli do potencijalnih boja i šara koje će biti oslikane“ – kaže arhitekta idodaje:

„Zaista je upečatljiva, jedinstvena, i ostavlja taj ’wow’ utisak što je i bio cilj. Pored toga, u stanu se nalaze i brojne skulpture, a neki od elemenata enterijera poput lampe i lustera su i skulpture same za sebe“.

Slika je rađena specijalno za stan tek nakon što je projekat urađen; Foto: Relja Ivanić

Arhitekte su stan dovele skroz do sive faze, porušivši postojeće pregradne zidove, uklanjajući i parket, keramiku…

Arhitekta Babić dalje objašnjava da je u projektovanju najveći izazov bio taj da od velikog, ali prostorijama natrpanog stana – koje su stan činile vizuelno mnogo manjim nego što zapravo jeste – kreiraju prostor sa prostranim zonama i sa funkcijama koje su u skladu sa načinom života klijenata.

„Potom, izazov je bio i da u dizajnerskom smislu odemo korak dalje i kreiramo sofisticirani stan svedenih linija koji je izrazito topao, ušuškan, te da apsolutno svaki detalj u prostoru harmonično igra sa nekim drugim elementom“ – navodi arhitekta.

Takođe, i u izvođenju je bilo dosta izazova pogotovo jer su arhitekte stan dovele skroz do sive faze, porušivši postojeće pregradne zidove, uklanjajući i parket, keramiku, pomerajući sve instalacije.

Detalj iz kupatila; Foto: Aleksa Babić

Besprekoran stepen detaljnosti i pedantnosti

Međutim, naš sagovornik naglašava da su on i njegov tim uspešno prevazišli svaku prepreku, a neke detalje rešavali su u hodu.

„Stepen detaljnosti i pedantnosti u završnim obradama je ovde bio besprekoran, tako da su celokupno i ti izazovi učinili da ovaj stan ispadne još bolje i lepše nego što je inicijalno zamišljeno“ – kaže na kraju arhitekta Babić.

Ukoliko vam se dizajn dopada, još luksuznih stambenih enterijera ovog mladog beogradskog biroa možete pogledati na njihovoj web stranici baal.design.

Grafički prilozi

Osnova 1
Osnova 1
Osnova 2
Osnova 2

Foto-galerija

BW Terraces Penthouse Duplex; Foto: Relja Ivanić
BW Terraces Penthouse Duplex; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Faktografija