Neočekivana kombinacija materijala, detalja i umetnina krasi novi radni prostor beogradskih arhitekata.

 Kancelarija studija 1102 Design Space se nalazi u Beogradu, u stanu od 47 m2 koji po svojoj veličini i organizaciji predstavlja savršeno mesto za rad ovog kreativnog arhitektonskog studija.

Kako autori navode, opremanje i radovi na enterijeru su se odvijali paralelno sa izgradnjom samog objekta, te su arhitekte imale dovoljno vremena za fazno projektovanje (od sive faze do samog opremanja).

Krajnji rezultat je atraktivan poslovni enterijer sa puno različitih detalja i neočekivanom kombinacijom materijala koji oslikavaju umeće, talenat i senzibilitet 1102 Design Space studija.

Prilikom dizajna ovog enterijera arhitekte su sarađivale sa umetnicom Svetlanom Ninković; Foto: Jovana Rakezić

Od stana do dizajn laboratorije

Prostorna organizacija je minimalno izmenjena u odnosu na originalno stanje (u pitanju je bio podužno orijentisan jednosoban stan). Kancelarija je organizovana tako da se iz ulaznog dela pristupa otvorenom zajedničkom random prostoru u kome su smešteni radni stolovi sa računarima sa jedne strane, te prostor za odmor i druženje sa druge strane.

Iz radne zone se dalje pristupa lođi sa jedne strane, odnosno polu otvorenoj kuhinji sa druge strane. „Kuhinju nismo želeli da zatvorimo u potpunosti jer nam je vreme ručka vrlo važan deo radnog dana, pa smo želeli da ga svaki član našeg tima koristi uz kompletno uživanje“ – navodi Kristina Milanović za naš portal i dodaje:

„Izdvojeni radni prostor koji smo nazvali dizajnerska laboratorija je mali kreativni deo u koji smo smestili sve uzorke koji su nam proteklih godina služili na različitim projektima i uzorke materijala koji određuju naš dizajnerski pravac.“

Organizacija studija prati zatečenu strukturu prostora

Zajednički radni prostor i izdvojena laboratorija dizajna međusobno su povezani uskim hodnikom koji je kompletno obložen ogledalima, što mu daje veću vizuelnu prostranost.

Kako se radi o prostoru u kome rade arhitekte, autori su želeli da iskorače iz klasičnih dizajnerskih okvira, odnosno da pokažu da prostor može da izgleda i funkcioniše na drugačiji način.

Tako je posebna pažnja posvećena dizajnu toaleta. Ideja je bila da on izgledom i materijalizacijom isprati ostatak ovog kreativnog prostora. Na dužem zidu je aplicirano ogledalo, dok se preko puta njega nalazi dramski momenat u vidu bordo drapera.

Bordo draper kao nesvakidašnji element u toaletu; Foto: Jovana Rakezić

Autentičnost i detalj

„Bog je u detalju“ – kaže čuvena rečenica nemačkog arhitekte Mis van der Roa. Arhitekte iz 1102 Design Space studija su ovu zamisao prihvatili u celosti i primenili je u svakom delu njihovog novog radnog prostora.

U tom maniru, u celom studiju podovi su obloženi tamnom keramikom njihovog omiljenog brenda Florim u teraco dekoru. S druge strane, zidovi i plafoni su od gipsa, a njihov crno-beli kolorit prati dvodelnu podelu prostora što dodatno nagašava njegov podužni karakter.

Sav ugradni nameštaj je izveden u medijapanu iste nijanse crne koja je primenjena na zidovima u mat završnici, dok su korpusi u bordo univeru što stvara osećaj iznenađenja i neočekivanog obrta.

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

Kako je mermer ključni materijal koji 1102 Design Space studio koristi u svakom svom projektu, on je svoje mesto našao i u njihovom radnom prostoru. Mermer za koji su se arhitekte odlučile je Rosso Levanto i njime je obložena kuhinja, kupatilski elementi te sačinjen veliki sto u izdvojenom delu dizajn laboratorije.

Izbor stolica za jedan takav nesvakidašnji sto je pao na dizajnerski klasik Brenda Vitra, stolicu Panton u crnoj i puder roze boji kao savršen kontrast tamnom zidu. Citavu priču ovog dela je zaokruzila stona lampa Brenda Flos, model Chiara.

Arhitekte iz 1102 Design Space studija učestvuju u izvođenju i opremanju svih njihovih enterijera, kao što su Apartman u kuli West 65 ili Stan u naselju West 65, što im pruža veliku fleksibilnost u radu. Za svoj radni prostor arhitekte su odabrale slike umetnice Svetlane Ninković. „Svetlana je umetnica sa kojom sarađujemo dugi niz godina. Energija koju prenosi na svoja dela nam jako prija iI želeli smo da naš svakodnevno okružuje, samim tim i inspiriše“ – ističe Kristina Milanović na kraju našeg razgovora.

Fotogalerija:

Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić
Foto: Jovana Rakezić

Faktografija: