Ovaj restoran se nalazi u okviru kompleksa Fruške Residence, a predstavlja jedinstveni spoj inovacije, održivosti i kvaliteta.

Partnerstvo između Impact Acoustic SEE, dizajnera iz novosadskog studija Vasona i samog klijenta predstavlja testament dubokom potencijalu inovativnog arhitektonskog dizajna restorana Piazza.

Ovaj dizajnerski i tehnološki poduhvat, uklopljen u pejzaž Vrdnika i Fruških Termi, koji je bogat prirodnom lepotom, predstavlja više od mesta za oporavak. Ono je testament mogućnostima koje proističu kada se inovacija, održivost i dizajn susretnu.

Da bismo zaista cenili ovo izvanredno dostignuće, prvo moramo razumeti spokoj okoline. Vrdnik, poznat po terapeutskim termalnim vodama i bujnim pejzažima, pruža prikladan ambijent za wellness centar.

Plavon u enterijeru restorana Piazza, Foto: Impact Acoustic SEE

Od 3D modela do parametrijskog dizajna

Zadatak koji je postavljen pred dizajn tim je bio jasan: stvoriti strukturu koja ne samo da se slaže sa svojim mirnim okruženjem, već je takođe duboko ukorenjena u održivim praksama.

Put od konceptualizacije do ostvarivanja često je ispunjen izazovima, a ovaj projekat nije bio izuzetak. Prva prepreka bila je prelazak sa 3D modela na parametrijski dizajn.

Zadatak je bio da se stvori struktura koja je duboko ukorenjena u održivim praksama.

Impact Acoustic SEE preuzeo je tehničku postavku, koristeći svoje znanje i godine iskustva kako bi pomogao arhitektima da prebrode ovaj složeni prelaz.

Proces pretvaranja 3D modela u parametrijski dizajn zahtevao je razumevanje arhitektonskih principa, oštru pažnju na detalje i sposobnost vizualizacije konačnog proizvoda na nekonvencionalan, ali praktičan način.

Kao rezultat toga, nacrt koji je nastao bio je ne samo plan već i putokaz koji je spajao maštu sa stvarnošću.

Projekat spuštenog plafona; Foto: Impact Acoustic SEE

Vodeni talas kao inspiracija

Srce projekta restorana Piazza leži u njegovom jedinstvenom konceptu dizajna – efektu talasa vode. Ovo je bila dizajnerska vizija koja je izazvala normu, koncept koji nije bio samo novost u domaćem dizajnu, već i hrabar skok ka izvanrednom.

Zamisliti talase, eho putovanja kapljice vode dok udara površinu, koji su se emulirali u arhitektonskom dizajnu, bila je smela vizija. Ipak, saradnja između kreativnog tima u Vasoni i iskusnih inženjera u Impact Acoustic SEE pretvorila je ovu hrabru zamisao u očaravajuću stvarnost.

Da bismo u potpunosti cenili ozbiljnost ovog projekta, važno je razumeti inherentnu složenost implementacije takvog dizajna. Pretvoriti prolaznu, tečnu eleganciju talasa u statičku strukturu zahtevalo je pažljivo planiranje, preciznu izvedbu i nepopustljivo zalaganje za kvalitet i estetsku harmoniju.

Motiv talasa na plafonu restorana u Vrdniku; Foto: Impact Acoustic SEE

Snaga reciklirane PET ambalaže

Ekološka svest više nije opcija, već obaveza, posebno u građevinskom sektoru. Kao tim, Impact Acoustic SEE, arhitekte i klijent, posvećen ovoj ideji, doneli je značajnu odluku da koristi reciklirane PET materijale u ovom projektu. Put ovih materijala, od otpada do resursa, odjek je šireg narativa o održivosti.

Svesnim odabirom recikliranih PET materijala, Impact Acoustic SEE ne samo da postavlja presedan u održivim praksama, već i izaziva konvencionalnost onoga što se može koristiti u građevinskoj industriji.

Upotreba ovih materijala nije samo izjava o ekološkoj odgovornosti. To je demonstracija sposobnosti materijala da održe visoke standarde strukturne integriteta, estetskog privlačenja i ukupnog kvaliteta.

Uključivanje ovih materijala u projekt od strane klijenta Fruških termi pokazalo je da održivost i kvalitet nisu međusobno isključivi, već mogu harmonično koegzistirati.

Za proizvodnju akustičnih panela koristi se reciklirana PET ambalaža

Spajanje inovacije, održivosti i kvaliteta

Postizanje ravnoteže između inovativnog dizajna, ekološke održivosti i nepopustljivog kvaliteta bio je jedan od najizazovnijih aspekata projekta Piazza. Aspiracija je bila gurati granice dizajna, ne narušavajući održivost materijala ili kvalitet izgradnje.

Ova akrobacija ravnoteže nije bila samo izazov, već i prilika da Impact Acoustic SEE pokaže svoju posvećenost pružanju progresivnih rešenja. Ova uspešna kombinacija kreativnosti, tehnologije i održivosti svedoči o potencijalu inovativne arhitekture.

Ona ne samo da zadovoljava trenutne potrebe klijenta, već takođe razmatra budući uticaj na životnu sredinu. Pokazuje da istinska arhitektonska inovacija ide dalje od estetike i funkcionalnosti, obuhvatajući dugoročnu održivost i širi uticaj na našu planetu.

Ovaj enterijer pomera granice akustičkog dizajna; Foto: Impact Acoustic SEE

Složenost instalacije

Iza zadivljujuće estetike projekta restorana Piazza leži složena i kompleksna instalacija sistema. Ova jedinstvena potporna struktura, arhitektonski balet snage, funkcionalnosti i dizajna, bio je temelj ovog projekta.

Od trenutka kada je dizajn koncipiran, bilo je jasno da će njegova realizacija zahtevati izvanredan nivo preciznosti, stručnosti i kreativnosti. Izazov nije bio samo izgraditi projekat, već to učiniti održavajući integritet dizajna, obezbeđujući strukturalnu stabilnost i pridržavajući se najviših standarda kvaliteta.

Proces izgradnje, simfonija pažljivog planiranja, naprednih tehnika i nepopustljive posvećenosti kvalitetu, rezultirao je strukturom koja je jednako robusna kao što je estetski privlačna.

Postupak montaže panela; Foto: Impact Acoustic SEE

Unapređeno akustično iskustvo

Projekat restorana Piazza nije samo lepa, već i funkcionalna struktura koja donosi brojne prednosti.

Benificije primene inovativnog akustičnog rešenja protežu se izvan estetskog privlačenja do značajnih ušteda, usklađenosti sa održivošću i dugoročne vrednosti za arhitekte, dizajnere enterijera i stručnjake u industriji gostoprimstva.

Jedna od ključnih prednosti ovog rešenja je poboljšana zvučna izolacija koju pruža. To smanjuje potrebu za dodatnim merama zvučne izolacije ili skupim renoviranjima u budućnosti, što rezultira značajnim uštedama.

Beneficije primene inovativnog akustičkog rešenja su brojne, naročito za stručnjake u industriji gostoprimstva.

Osim toga, akustično rešenje doprinosi energetskoj efikasnosti smanjenjem odjeka i odzvanjanja, čime se minimizira potreba za prekomernim sistemima pojačavanja zvuka. To dalje dovodi do smanjenja troškova za usluge grejanja, ventilacije i klimatizacije, kao i za audio opremu.

Dodatno, upotreba recikliranih materijala u projektu mogla bi omogućiti klijentima da se kvalifikuju za ekološke sertifikate i podsticaje, podržavajući tako njihove ciljeve održivosti.

Prethodno rečeno ne samo da pomaže u nadoknađivanju početnih troškova, već doprinosi i ukupnom povraćaju uloženog u projekat.

 

Tekst: Danilo Micić, Impact Acoustic SEE

Faktografija

  • ime projekta: Eksluzivni restoran Italijanske kuhinje Piazza
  • vrsta projekta: ugostiteljski enterijer
  • autor: Vasona Studio, Aksinja Lukić u saradnji sa Impact Acoustic SEE
  • kvadratura: 700 m²
  • učesnici na projektu: Impact Acoustic SEE, Modularni Podovi i Kinetic Lighting
  • godina realizacije: 2023.
  • mesto: Fruške terme, Vrdnik
  • fotografija: Impact Acoustic SEE