Arhitekte Mina i Nemanja Miličić su u centru Novog Sada, u objektu koji su nadogradili, napravili svoj novi dom u vidu stana na dva nivoa.

S obzirom na to da im je to oboma struka želeli su da stvore životni prostor koji je neobičan, jedinstven i eklektičan, a sve uz upotrebu različitih materijala i boja.

Jedan od najvećih izazova bio je formirati dnevnu sobu koja zbog samo jedne dominantne boje koja se pojavljuje u različitim nijansama neće biti monotona.

Ideja je bila da se ukombinuju klasičan i savremen stil i da se napravi inverzija.

“Ideja je bila da se ukombinuju klasičan i savremen stil i da se napravi inverzija, na način da u prvom delu sobe dominira klasičan nameštaj uz savremenu obradu zidova i plafona u vidu laminata, pločica i ogledala, dok je u drugom delu dnevne sobe nameštaj i rasveta savremenog izraza, a obrada zidova i plafona barokna”, kaže za naš portal Mina Miličić.

Bakarna kuhinja

Kada je reč o kuhinji, najzahtevnije je bilo ideju da deo kuhinjskih elemenata i radne ploče bude od bakra, sprovesti u delo. Ostatak kuhinje je u kombinaciji drveta i bele boje, upravo iz  želje da bakar kao materijal u potpunosti izdominira.

Staklene prizme u radnoj sobi iskorišćene su kao podna obloga.

Radna soba je mali prostor formiran pre svega da zadovolji funkcionalne zahteve s tim da je neobičnost čitavom prostoru data u vidu staklenih prizmi koje su iskorišćene kao podna obloga.

Teget za goste

Vodeći se idejom da gostinjska soba pre svega treba da bude prostor namenjen odmoru, Mina i Nemanja su se u ovom prostoru odlučili za monohromatski pristup i formirali sobu koja je u dominantno teget boji (zidovi, plafon, pod) uz različite nijanse plave boje nameštaja.

Spavaću sobu karakteriše upotreba epoksidnog poda koji je urađen u istoj nijansi kao i zidovi.

Kada je reč o spavaćoj sobi, za nju je karakteristično to što predstavlja niz različitih stilova i boja u jednom prostoru. Od metalnog kreveta, preko velikih modernih slika, do figura životinja. Nju karakteriše i upotreba epoksidnog poda koji je urađen u istoj nijansi kao i zidovi, kažu autori.

Igraonica u etisonu

Igraonica je prostor namenjen za opuštanje i igru i nju karakteriše upotreba atraktivnog etisona kao podne obloge, kao i nameštaj u jakim bojama koji je u kontrastu sa tamnim zidovima.

Koloritne slike i lustere u dečijim sobama dizajnirali i napravili Mina i Nemanja.

Dečiju sobu karakteriše upotreba drveta kao prirodnog materijala, koje je u kontrastu sa tamnim zidovima. Ono što dečijoj sobi daje posebnu čar jesu detalji u vidu slika u jakim bojama, kao i lusteri koje su Mina i Nemanja dizajnirali i napravili.

Tamno kupatilo s jakim detaljima

Što se tiče kupatila, i u njima se težilo nesvakidašnjosti, pa je tako kupatilo na prvom nivou celo urađeno u nijansi tamno zeleno-plave boje dok su sanitarije u crnoj boji. Ono što stvara kontrast u odnosu na tamne boje jesu detalji i slavine u boji bakra.

Prohromski pod za vizuelnu varku

“Dok se u kupatilu na prvom nivou težilo savremenom, pročišćenom stilu, kupatilo na drugom nivou je u klasičnom stilu uz neobičan detalj u vidu poda koji je odrađen od prohroma kako bi se dobila vizuelna varka”, zaključuju autori za naš portal.

Fotogalerija

Fotografije: Relja Ivanić
Fotografije: Relja Ivanić

Fotografija: Relja Ivanić