Višespratni objekat iz 17. veka u Đenovi u svom najvišem nivou je obnovljen u prijatan i svetao privremeni dom mladog pomorskog inženjera.

Italijanski arhitektonski studio Dodi Moss potpisuje projekat adaptacije karakterističnog potkrovlja nazvanog House for a Sea Dog. Imajući u vidu da je klijent mladi pomorski inženjer koji većinu meseci u godini boravi van svog doma u često skučenim prostorima, arhitekte su potkrovlje dizajnirale na način da se u njemu uspostavi prozračan i prostran ambijent, sa samo neophodnim brojem pregrada i vrata koji razdvajaju različite životne funkcije, odnosno samo kupatilska.

Suptilnim pregradama i promenom nivoa prostora potpomognuta je podela različitih funkcija stana.

„Ovaj dom je veoma autentičan zbog odsustva granica. Ovde nema drugih vrata, osim onih za kupatila.“ , rekli su za Dezeen iz studija Dodi Moss.  Umesto toga, suptilnim pregradama i promenom nivoa prostora potpomognuta je podela različitih funkcija stana.

Različite zone

Da bi se iskoristile prednosti visokih plafona u ovom stanu ukupne površine 110 kvadrata raspoređenih na dva nivoa, arhitekte su u zoni nižeg dodali međuspratni prostor, koji je iskorišćen kao spavaća zona, dok se ispod nalazi kupatilo, koje prostor deli na na dve različite zone.

Presek

Sa jedne strane kupatila je organizovana biblioteka sa znatnom količinom prirodne svetlosti, dok se sa druge strane kupatila nalazi nešto privatniji prostor dnevnog boravka sa garderoberom.

 

Trpezarija i kuhinja

Preko zadržanog i obnovljenog stepeništa ide se na gornji nivo stana koji sadrži jednu jednokrevetnu sobu, kao i prostranu trpezariju za druženje i ručavanje, sa kuhinjom.

Dve terase

Sa ovog nivoa postoji pristup dvema terasama, jednoj koja je organizovana direktno uz kuhinju, dok je druga na krovu objekta.

„Prostor je fluidan, povezan na nekoliko nivoa i iznad svega minimalistički, te sadrži samo nekoliko jednostavnih stvari, te je gotovo asketsko mesto iznad krovova grada.“, dodali su iz Dodi Moss.

Originalni krov napravljen je od recikliranih materijala uključujući čamce i jarbole za jedrilice.

Jedan od najvažnijih elemenata obnove potkrovlja bila je restauracija drvenog krova, koji je sada vidljiviji nego ikada zahvaljujući uvođenju polunivoa.

Iako na prvi pogled deluje grubo, ovaj krov zapravo ima sofisticiranu konstrukciju koja uključuje materijale reciklirane iz rastavljenih čamaca, uključujući i jarbole za jedrilice.

Prema rečima dizajnerskog tima upravo je krov taj koji demonstrira međusobnu razmenu građevinskih i pomorskih radnika u kasnom 17. veku, u periodu kada je Đenova još uvek bila republika. Tako su novi materijali dodavani u skladu sa tim da dopunjuju postojeću arhitekturu.

Vrata stara 300 godina

Stepenište koje vodi do spavaće sobe napravljeno je korišćenjem tamnog škriljevca, što se skladno dopunjuje sa primenjenim kamenom od vulkanske lave. Sa druge strane novi drveni pod svojom nijansom se skladno uklapa sa 300 godina starim ulaznim drvenim vratima.

Pločice iz 18. veka

Kupatila sadrže originalne keramičke pločice za koju se veruje da potiču iz fabrike u Napulju iz 18. veka.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova polunivoa
Osnova polunivoa
Osnova sprata
Osnova sprata

Foto: Anna Positano