Arhitektkinja Iya Turabelidze, iz Kijeva u Ukrajini dizajnirala je enterijer stana u kome je bilo potrebno ostaviti što više slobodnog prostora, ali ipak zadržati njegovu funkcionalnost.

Glavna karakteristika ovog stana je da ima puno slobodnog prostora i da nije opterećen zidovima, bilo kakvim konstrukcijama i suvišnim nameštajem. Savršen stanar ovog stana je žena koja je navikla da bude u centru pažnje i zna kako sa tim da se nosi, ali isto tako voli da provodi vreme i sama sa sobom. Ovo je prostor u kome može da se uživau samoći,ali i udruštvu prijatelja.

Stvoren je otvoren, slobodan prostor koji je razdvojen samo staklenim zidovima.

Kako piše ArchDaily, pri dizajniranju ovog stana odbačen je standardni pristup koji podrazumeva funkcionalno planiranje i stvoren je otvoren, slobodan prostor koji je razdvojen samo staklenim zidovima. Ormani su skriveni, izgledaju kao da su deo zidova i na taj način je u stanu vidljiv samo neophodan nameštaj.

Kolorit inspirisan vinom

Sa velikih panoramskih prozora pruža se pogled na prirodu Kijeva, koja čini savršen kontrast ženstvenim tonovima koji dominiraju u prostoru.

Pri odabiru boja za stan, dizajneri su se vodili time što je vlasnik stana veliki ljubitelj vina i uglavnom su birali time inspirisane nijanse. Nameštaj u stanu se može podeliti u dve grupe, moderan i tradicionalan, odnosno ručno izrađen nameštaj iz Ukrajine.

Bogatstvo materijala

Svi materijali korišteni u ovom stanu služe istom cilju, a to je da se dobije što više prostora. Zidovi su obojeni u belo, osim u kuhinjii i predsoblju, gde je korišten mikrocement zbog svoje praktičnosti, a na isti način je urađen i pod u kupatilu. Gostinsko kupatilo ukrašeno je mermerom, a u glavnom su korištene pločice iz Portugala.

 

Osnova prostora

Fotografije: Mikhail Loskutov