Koja vam je prva asocijacija na češku prestonicu? Verujemo da je najčešći odgovor pivo, upravo jer se u ovom gradu nalaze mnogobrojne i neke od najstarijih pivara u Evropi.

Kada se pivare više ne koriste i njihov prostor treba da se pretvori u stambeni, tada arhitektura i dizajn enterijera stupaju na scenu. Češki studio CMS architects pretvorio je prostor jednog dela stare češke pivare Holešovice u moderan i funkcionalan stan, uređen u industrijskom stilu.

Stan površine 120 kvadratnih metara, jedan od četrdeset u ovoj zgradi i smešten je u delu gde se nekada nalazio magacin.

Cilj ovog projekta bio je da se sačuva prvobitni industrijski karakter prostora, a da se stvori udobno i moderno mesto za život.

Zgrada je rekonstruisana 2008. godine, a studio je tek deset godina kasnije počeo sa radom na ovom stanu. U pitanju je bilo obostrano zadovoljstvo, savršen klijent i savršen posao, kako za ArchDaily kažu iz studija o radu na ovom projektu.

Zid je ostao u sirovom stanju, sa ciglom koja dominira prostorom. Pored toga, dominantna je upotreba čelika – stepenice, polica za knjige i mnogobrojni detalji napravljeni su od ovog materijala. Plafon je u crnoj boji, a pod je od betona. Sve ovo karakteristično je za industrijski stil, koji je savršeno odgovara klijentu.

Sačuvati autentičnost

Cilj ovog projekta bio je da se sačuva prvobitni industrijski karakter prostora, a da se stvori udobno i moderno mesto za život. Materijali su zbog toga ostali u što sirovijem obliku i njihova struktura je ostala izložena. Električne žice su ostale kao deo enterijera, a betonski pod je ostao u potpuno sirovom stanu kako bi bio maksimalno izložen spoljnom uticaju i na taj način dobio na autentičnosti.

Visina je šest metara i ova karakteristika je iskorišćena kako bi se stvorio što svetliji prostor.

Stan ima dva kupatila i dve spavaće sobe, veliki dnevni boravak koji ima izlaz na stakleni atrijum u kome može da se provodi vreme.

Pogledajte grafičke osnove stana:

Pogledajte još fotografija:

Fotografije: BoysPlayNice