Izgled ovog prostora bio je uslovljen kućom u kojoj se nalazi, a dizajneri su rešili da ove uslove maksimalno iskoriste i naprave dve zone u apartmanu.

Ovaj, površinski mali apartman, deo je velikog imanja u Portugalu. Dizajnerski studio Site Specific Arquitectura pobrinuo se za izgled i ovog prostora i potrudio se da specifičnosti ove gradnje upotrebi u svoju korist.

Tako je nastao moderan apartman koji je lučnim zidom podeljen na dva dela, dnevni deo i deo za odmaranje.

Kamenim lučnim zidom stan je podeljen na dnevnu i noćnu zonu.

Studio je imao zadatak da napravi savremen prostor za život, ali i da zadrži originalnu strukturu kuće. Apartman je u nivou ulice, ali je okrenut ka vrtu što mu je obezbedilo dodatni mir. Prostor je podeljen na manje prostorije, ali glavna podela je na dnevni boravak i kuhinju i, u drugom delu, spavaću sobu i kupatilo.

Otkriveni kameni luk

Kada su počeli s projektom, usled pripreme za rad, arhitekte su otkrile stari kameni luk, koji je deo prvobitne građevine, a raznim naknadnim adaptacijama ostao je sakriven u zidovima i plafonima. Kada su rešili da sruše neke pregradne zidove, odlučeno je da ovaj lučni zid ostane i da se ogoli do prvobitnog izgleda.

Tako je stan kamenim lučnim zidom i hodnikom podeljen na dve zone – dnevnu i noćnu, odnosno deo gde su kuhinja i dnevni boravak i deo sa sobama za spavanje i kupatilom.

Na ovaj način apartman je dobio interesantan izgled i dozu tajanstvenosti, a mali prostor je iskorišten na najbolji način.

Impozantni luster

Sve u ovom stanu je svedenih boja kako bi kameni luk dominirao prostorom. Međutim, nameštaj je upečatljivih linija, a celom sobom dominira impoznatni luster u crnoj boji zbog kojeg stan ne izgleda prazno.

Pogledajte grafičku osnovu: 

Pogledajte ostale fotografije: 

Via: ArchDaily