Hotel The Rooms of Rome sastoji se od 24 sobe smeštene u palatu u Rimu koja datira još iz 12. veka. Kombinacija starih površina i modernog nameštaja čine da se ovaj prostor izvaja od drugih.

Francuski arhitekta Jean Nouvel adaptirao je i uredio staru palatu smeštenu u italijansku prestonicu, ne bi li od nje napravio jedinstveno mesto za boravak. Ovaj projekat je jedinstven po tome što prostor nije rekonstruisan, već je u adaptirane prostorije unet moderan nameštaj.

Hotel je smešten neposredno u blizini istorijske znamenitosti koja predstavlja lukove rimskog boga Janusa.

Fendi umešao prste

Kako prenosi Deezen, hotel je smešten neposredno u blizini istorijske znamenitosti koja predstavlja lukove rimskog boga Janusa, ovaj hotel je deo projekta fondacije Esperimenti, koju vodi Alda Fendi, osnovanom pod pokroviteljstvom luksuznog brenda Fendi.

Svedok prošlosti

Prethodno su u ovoj zgradi živeli vlasnici stanova i bilo je potrebno njeno rekonstruisanje kako bi se mogla pretvoriti u hotel. Izmene su se odnosile uglavnom na nameštaj i na neke detalje, ali veći deo je ostao autentičan kako bi svedočio o prošlosti. Na površinama zidova mogu se uočiti dotrajali materijali, oštećene pločice i raspale cigle.

Ovi apartmani predstavljaju sudar epoha, od najstarijih do najmodernijih.

Nameštaj koji se nalazi u ovom prostoru je jednostavnog dizajna, kako bi se lako uklopio sa ostalim rustičnim delovima. Prostorije kao što su čajne kuhinje i kupatila su kompletirani potpuno suprotnim, modernim detaljima od nerđajućeg čelika ili velikim ogledalima koji služe i kao paravan.

Poštovanje prošlosti

Arhitekta Jean Nouvel je za Deezen objasio da je u Rimu vrlo teško graditi, jer je neophodno da se poštuje istorijska hijerarhija, pa su ovaj projekat radili sa neverovatnom opreznošću.

Dodao je takođe da ovi apartmani predstavljaju sudar epoha, od najstarijih do najmodernijih. U hotelu se nalazi galerija, ali i restoran na krovu u kom služe francusku i rusku kuhinju.

Esperimenti fondacija ovaj projekat zove „culture hub“, prostor koji će dozvoliti svojim posetiocima da žive uronjeni u umetnost.

Fotografje: The Rooms of Rome