Svojom skladnom arhitekturom i dizajnom novootvoreni lokal je vešto uklopljen u spomenik kulture smešten u  jednoj od najstarijih beogradskih ulica.

U Beogradu se nova mesta otvaraju gotovo svakodnevno, a naš portal se trudi da za vas istraži lokale koji su pronašli način da se u bogatoj konkurenciji istaknu i provesele svoje goste inovacijama, dobrim stilom i besprekornim ugostiteljstvom.

Ukoliko takav lokal pozicionirate u sam centar grada, a da je istovremeno zaklonjen od saobraćaja i buke i vešto uklopljen u jedan kulturno-istorijski spomenik grada, jasno vam je da ste naišli na retko dobro rešenje ugostiteljskog objekta u praksi.

Imali smo priliku da posetimo i ispratimo otvaranje takvog objekta. Mudro izmešten sa fronta ulice, OVO bistro spremno čeka svoje nove posetioce. Zvanično, lokal je za goste otvoren 12. avgusta u Svetogorskoj 17. Nezvanično, ekipa ovog bistroa se sa svojim gostima upoznaje već mesec dana. Priču čini zanimljivom i činjenica da su već sada kapaciteti sasvim popunjeni.

Foto: OVO bistro

Od jajeta do jabuke

Ukoliko iza svega stoji priča i razvoj ideje, koncept nekog restorana lakše možete rastumačiti iz njegovog imena. Njihova šarmantna menadžerka Daša pojasnila nam je poreklo imena kao izvedenice OVO iz latinske fraze “Ab ovo usque ad mala“ (“od jajeta do jabuke”). Stekli smo utisak da bistro kroz svoju hranu, uređen enterijer i doživljaj na samom mestu nudi baš to sve na jednom mestu.

„OVO bistro je novi projekat Maksima Orlova i Petra Radzihovskog, a u pitanju je mesto za svaki dan sa tihim, unutrašnjim dvorištem, jelima sunčane Evrope, selekcijom vina i, u budućnosti, brančevima i chef’s table“ – objašnjavaju iz bistroa.

Foto: OVO bistro

Buka i haos potpuno su izbegnuti, a ovaj nesvakidašnji doživljaj za kafić u samom centru omogućen je odabirom lokacije.

Bistro se nalazi u Svetogorskoj ulici, u prostorijama Doma Jevrema Grujića, kuće čuvenog srpskog političara i diplomate iz 19. veka. Autor enterijera je biro Static Aesthetic, koji stoji i iza arhitektonskog uređenja poznatih  moskovskih lokala kao što su Folk, Alpaca ili Strelka.

Buka i haos potpuno su izbegnuti. Ovaj nesvakidašnji doživljaj za kafić u samom centru grada omogućen je odabirom lokacije – zadnje dvorište kuće je postalo idealno mesto za mali i zaklonjen bistro koji će u svom sklopu za posetioce isplanirati čak i dvorište.

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici; Foto: OVO bistro

Ograničena površina, neograničen dizajnerski potencijal

OVO bistro nije jurio kvantitet ni površinski. Kompletna lokacija je pažljivo iskorišćena i raspoređena. Prostor bistroa organizovan je u tri međusobno povezane celine: dvorište, prizemlje sa bar-ostrvom i sprat.

Dvorište prati granice objekata i pravi talas na jednoj od svojih strana. Po obimu dvorišta raspoređena su sedeća mesta ostavljajući centralni deo otvorenim. Talasi i krive linije su u dizajnerskim rešenjima možda ipak potcenjeni i premalo zastupljeni, iako prostoru daju autentičnost i drugačije lično izražavanje.

Foto: OVO bistro

Stolovi su završeni svetlim mermernim pločama, dok je deo za sedenje urađen od hrastove građe.

Prizemlje je namenom organizovano za nešto ležernija okupljanja i razgovore oko bar-ostrva. Ostrvo je izrađeno od mermerne ploče na postolju završenom rebrastim oblim hrastom u čijoj pozadini je organizovan bar prostor i kutak za pravljenje kafe. Ovaj centralni deo osim prostorno, akcentovan je i osvetljenjemvisilicama smeštenim iznad bar ostrva.

Čitava priča zaokružena je prvim spratom i njegovom postavkom. Ona asocira na jednu celinu za spore, intimnije večere, okupljanja prijatelja ili isprobavanja specijaliteta na izdvojenom, gotovo balkonskom stolu za dvoje.

Prostor je u potpunosti nastavio ideju koja je započeta na spratu ispod: stolovi su završeni svetlim mermernim pločama, deo za sedenje je urađen od hrastove građe, a boje u enterijeru su ostale suptilno tople kako bi održale prijatnu i neometanu domaću atmosferu i opuštenost prostora.

Foto: OVO bistro

Pult za osoblje u stilu vintidž bifea

Poprilično ograničen svojom površinom, prostor je iskorišćen maksimalno. Uvid u dizajn i rešenja prostora dao je studio Static Aesthetic, odnosno arhitekta Nikita Sitnikov.

„Uprkos tome što je površina bara bila ograničena, uspeli smo da dizajniramo 18 mesta za sedenje. Ovo uključuje i specijalno izrađeno sedenje koje prati ivicu otvora od stepeništa. Sto za dvoje pored prozora na spratu stvara prijatnu atmosferu koja asocira na letnji balkon. U blizini ovog stola nalazi se i pult-sto za osoblje dizajniran prema izrađenim nacrtima u stilu vintidž bifea“ – objasnio je ruski arhitekta.

Foto: OVO bistro

Stepenište koje vodi do sprata je potpuno redizajnirano i urađeno od drveta sa gazištima od hrastovih ploča.

Ogledala uz stepenište ka spratu, kao i ogledala na zidovima prvog sprata doprinose dodatnom vizuelnom proširenju prostora. Stepenište koje vodi do sprata zaslužuje posebnu pažnju u celini. Ono je potpuno redizajnirano i urađeno od drveta sa gazištima od hrastovih ploča.

„Što se tiče toaleta, lavabo je urađen u krajnje neobičnoj burgundi boji mermera koja kao detalj iznenađuje ali i dalje sasvim ulazi u estetski koncept ovog bistroa“ – dodaje.

Foto: OVO bistro

Meni svestran ali prilagođen lokaciji

Koncept bistroa i njihov ambiciozni poduhvat kroz kompletan meni ispratio je šef kuhinje Nikita Andrejev.

Šef kuhinje kao prvu stavku jelovnika ističe kajganu sa kozjim sirom, paprikom, pečurkama, slaninom, pečenim paradajzom, salsom od povrća i semenkama, koja se služi zajedno uz filter kafu ili kapućino.

Ono što nas kao ljubitelje gastronomije posebno raduje je i koncept kasnog doručka koji na ovom mestu možete posetiti svakodnevno između 10 i 15 časova. Za sve one kojima dan i ne počinje tako rano ovo je sigurno dobra vest i osveženje u restoranskoj ponudi.

Osim toga, da se o svemu pazilo do tančina govori i sam odabir šefa.

„Nikita Andrejev (Alpaca, Ragout, projekti u Tokiju, Londonu, Sidneju i Pulji) je završio australijsku Le Cordon Bleu. Nikita u meniju kombinuje omiljena evropska jela sa akcentom na italijansku i francusku kuhinju, sezonske i srpske namirnice, jela to-share i zakuske uz vino. Svestrano, a istovremeno prilagođeno svojoj geografskoj lokaciji“ – kažu iz bistroa.

Foto: OVO bistro

U bliskoj budućnosti i multikulturalni koktel bar

Da se o svemu unapred detaljno promislilo, svedoče i planovi za budućnost. Naime, na mestu nekadašnje, sada već kultne „Diskoteke kod Laze Šećera“, koja se nalazila tik uz današnji OVO bistro, uskoro će se naći novi koktel bar.

„Na jesen, ekipa OVO bistroa otvara koktel bar Jet Set u prostorijama gde je 1967. godine otvoren prvi noćni klub na Balkanu, koji su svojevremeno posećivali Marisa Berenson, Alen Delon i mnogi drugi“  – navode naši sagovornici.

Foto: OVO bistro

Pozorišni program u Jet Setu priprema srpski muzičar, reditelj i producent Jovan Stamatović-Karić.

Nasleđujući kulturnu zaostavštinu čuvenog kluba koji je otvorio Lazar Šećerović, čukununuk Jevrema Grujića, ekipa OVO bistroa nadograđuje ideju i predstavlja novo mesto svestranog i multikulturalnog sadržaja:

„U planu su svirke uživo, di-džej setovi, barska fontana, jezgroviti kokteli, ozvučenje u stilu japanskih listening-barova i pozorišni program, koji priprema umetnički direktor OVO bistroa i Jet Seta, srpski muzičar, reditelj i producent Jovan Stamatović-Karić. Koncept bara i koktel menija će takođe biti povezani sa pozorištem.“

Ovim ekipa bistroa završava svoju sveobuhvatnu priču o planovima i dosadašnjim realizacijama. Do nekog narednog otvaranja, ostaje nam OVO bistro sa svojom skladnom arhitekturom i dizajnom kao lokal vešto uklopljen u sada već spomenik kulture Dom Jevrema Grujića.

Ukoliko istražujete mesta koja vredi posetiti bilo zbog estetike i atmosfere, ili pak gastronomske ponude, OVO bistro bi trebalo da bude neizbežna lokacija na vašoj mapi.

Foto-galerija

Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro
Foto: OVO bistro