Svi želimo da imamo lepu kuhinju, ali ona mora biti i maksimalno funkcionalna kako bi kuvanje u njoj bilo što lakše. Stručnjaci savetuju kako da kuhinju učinite boljom.

Prostor u kući u kom se najlakše stvori nered je kuhinja i zbog toga Treehugger prenosi pet jednostavnih i od strane stručnjaka isprobanih saveta za lakše sortiranje i skladištenje namirnica, a kasnije i njihovo pripremanje. Takođe, ovaj način organizaciju učiniće vašu kuhinju vrlo atraktivnom i lepom, jer svi uživaju u pogledu na te šarene začine i raznovrsne namirnice.

1. Grupišite

Podelite svoje kuhinjske alate u četiri grupe: pripremanje, kuvanje, serviranje i na kraju skladištenje. Na osnovu ovoga možete grupisati kuhinjske alate i posuđe. Takođe, ista ideja važi i za ukuse i za njihovo sortiranje u frižideru i ostatku kuhinje. U zavisnosti od onoga što najčešće jedete i pripremate, hranu možete podeliti na voće, povrće, začine, mlečne proizvode… Spisak dopunite sami, ali bitno je da održavate red i grupišite stvari, na taj način će sve biti lakše i jednostavnije.

2. Sve označite

Možda vam se nekada desilo da pomešate so i šećer, a ukoliko ste taj srećnik da nije, ipak svoj začine označite na vreme. Ovo ne važi naravno samo za začine, označite šta je u svakoj zamrznutoj kesi u frižideru, svakoj providnoj tegli, ostatku neke testenine. Pored toga što će vam pomoći da ne pomešate začine dok kuvate ili da odmrznete pogrešne namirnice, označavanje može biti vrlo estetski privlačno i može dati određeni pečat vašoj kuhinji. A jedino što vam je potrebno su nalepnice i flomaster.

3. Držite stvari na dohvat ruke

Znamo da je ovo daleko lakše izgovoriti, nego učiniti, ali trudite se da vam sve što svakodnevno koristite bude na dohvat ruke. Jednostavni, a efektni trikovi su da noževe poređate na magnet, odvojite u jednu korpu ono što koristite pri svakom kuvanju – maslinovo ulje, so, biber, maslac… Takođe, neka vam daska za sečenje uvek bude na radnoj površini, jer gotovo da ne postoji priprema hrane kada ona nije potrebna.

4. Uklonite nepotrebne uređaje

Koliko je prošlo od kako ste poslednji put upotrebili toster? Ili vagu za merenje? Svi imamo uređaje koje češće ili ređe koristimo i po tome možemo da odredimo koji od njih prave nepotrebnu gužvu. Takođe, ne trudite se da ne kupujete predmete koji služe za obavljanje neke radnje koje možete da obavite i običnim nožem koji već imate u kuhinji. Sve će biti lakše i jednostavnije.

5. Pravite generalno spremanje

Kuhinjsku ostavu i delove za skladištenje hrane posmatrajte kao svoj ormar, redovno pravite generalno čišćenje i bacite stvari koje niste upotrebili duže od šest meseci. Razlika je u tome da sa hranom to morate češće da radite i da vrlo strogo obraćate pažnju na rok trajanja pojedinih namirnica.

Kako vi organizujete svoju kuhinju?