Ako želite da vaš enterijer bude u industrijskom stilu ili da mu date rustičniji izgled, ambar vrata su fantastičan izbor. Ova klizna vrata sa frontom od punog drveta su hit u dizajnu enterijera! Mi smo ih uvrstili u projekat stana za izdavanje te smo ih kod stolara pravili po meri. Pogledajte na šta treba da obratite pažnju i koliko ona koštaju.

Klizna vrata štede prostor! Pošto smo u našem slučaju imali izuzetno malo kupatilo, bilo je mnogo praktičnije smestiti klizna ambar vrata nego klasična vrata. Želeli smo vrata s teksturom drveta, i to takva da se godovi mogu osetiti pod rukom kako bi dobili rustičniji izgled.

Šina za ambar vrata se uvek kači na čvrste zidove, a ne na plafone.

Na početku, veoma je bitno da zid na koji se montira šina bude čvrst. Dakle, on mora biti ili zidan ili ojačan na mestu šine. Glavna šina se kači na zid, a na pod se stavlja L vođica (dimenzija oko 5cm x 2,5cm). Ograničenje kretanja vrata po šini može da se obezbedi ugradnjom L graničnika za šinu.

U našem slučaju dimenzija vrata su 80 cm širine i visine 210. Ovo je mera koja je nešto veća od dimenzije svetlog otvora i u visini i u širini na šta sugerišemo da obratite pažnju. Znači, vrata moraju da budu veća od veličine otvora, to jest, prolaza.

Boja šine i točkova je crne boje ali postoji mogućnost da ovu šinu ofarbate u belu, sivu ili neku jarku boju kao što je, na primer, crvena ako želite da postignete poseban efekat.

Ručkica za otvaranje
Ručkica za otvaranje
Šina sa točkićima kači se za zid
Šina sa točkićima kači se za zid

Cena ambar vrata

Naš front je izveden od masiva, to jest, punog drveta jele. Ukoliko već imate stara vrata koja želite da iskoristite, potrebno je da samo kupite industrijsku šinu i točkove. Cena po kojoj se mogu kupiti točkovi za jedna vrata koštaju oko 55 evra na šta treba da se doda oko 2m šine koja košta oko 25 evra.

Međutim ukoliko želite da vam stolar napravi kompletna vrata sa svim nosačima, to će vas koštati oko 340 evra (sa šinom i točkićima) na šta treba da se doda i 50 evra za ugradnju. Dakle, ova upečatljiva ambar vrata koštaju oko 390 evra. 

Ambar vrata daju prostoru industrijski izgled

Foto: Igor Conić; projekat enterijera: Sonja Brstina