Tapet vrata su vrata bez vidnog rama odnosno pervajza, a krilo vrata je ravno sa zidom pa se ona stapaju sa zidom što može biti sjajno dizajnersko rešenje.

Za one koji žele diskretna vrata, bez štoka i sa završnom obradom kao i zid, rešenje su tapet vrata. Ova vrata nemaju štok niti pervajz već su u jednoj ravni sa zidom tako da su skoro nevidljiva. Jedino što se vidi jeste kontura vrata od 2 mm i kvaka.

Kako se ugrađuju i koliko koštaju ova interesantna vrata, popričali smo sa Anjom Pešić iz Ovo Concepta.

Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš; Foto: OVO Concept

Nevidljiva vrata?

Tapet ili skrivena vrata su vrata bez vidnog rama odnosno pervajza, a krilo vrata je ravno sa zidom. Vrata se stapaju sa ostatkom enterijera jer se front vrata može okrečiti ili izvesti u istoj tehnici kao ostatak zida. Za ovo je potrebno odabrati krilo vrata sa prajmerom koji omogućava nanošenje svih vrsta zidnih obloga (boja, tapete, razne zidne tehnike..) pa vrata mogu postati skoro nevidljiva.

Tapet vrata sa drvenom oblogom; Foto: Eclisse,Syntesis Battente

Način ugradnje tapet vrata

Ugradnja se radi iz dva dela. Prvo se, ugrađuje okvir kada su zidovi formirani, pre završne obrade-moleraja, i na gotov pod. Ipak, često to nije moguće, jer se izbegavaju grubi radovi nakon postavljanja poda, i u tom slučaju okvir se montira da „visi“ u vazduhu, na predviđenoj meri gotovog poda, nakon čega se prilikom postavljanja poda on podvlači pod ivice okvira.

Sama ugradnja podrazumeva sklapanje okvira (isporučuje se kao kit, i sklapa se na licu mesta), i njegovo postavljanje u predviđeni otvor. Važno je napomenuti da je ugradna mera okvira za 10cm šira, odnosno za 5cm viša od željene svetle mere. To znači da je za vrata od 80x210cm neophodan otvor od 90x215cm.

Nakon postavljanja okvira u idealnu „vagu“, ivice se obrađuju tako da se okvir više ni ne vidi. Jedini deo koji ostaje vidljiv, a gde se montira okov i kači krilo, ostaje pokriven zaštitom do same montaže krila, kako bi se sačuvao od fizičkih oštećenja i nečistoća. Krilo se po preporuci proizvođača montira na samom kraju, kada se već unese nameštaj (da bi se izbegla eventualna oštećenje krila prilikom unošenja kabastijih komada nameštaja).

Ugradnja okvira za tapet vrata. Foto: OVO concept

Okvir za tapet vrata je isti i za suvu i za mokru gradnju, i kao takav odgovara svim debljinama zidova.

Okvir ugrađuju uglavnom gipsari, koji i obrađuju sve ivice kako se ne bi videle. Nakon toga moler sve obrađuje kao i bilo koji zid, nakon čega se montira krilo. Krilo obično montiraju stolari, koji imaju najviše iskustva u podešavanju vrata.

Okvir za tapet vrata je isti i za suvu i za mokru gradnju, i kao takav odgovara svim debljinama zidova. Što je zid deblji biće neophodno više obrade ivica sa unutrašnje strane vrata (koja nije u ravni sa zidom).

Tapet vrata utapaju se u izgled enterijera; Foto: Eclisse, Syntesis Battente

Okov za tapet vrata

Okov za ova vrata je izuzetno bitan. Šarke koje se koriste su takozvane, 3D šarke, koje podešavaju vrata po sve tri ose. Na taj način se omogućava da krilo bude u idealnoj ravni sa zidom, kao i da sa svih strana postoji samo mali otvor od oko 2mm, čime se smatra da je krilo idealno ugrađeno. Svako odstupanje od ovih preporuka vizuelno narušava izgled vrata, i upravo ove šarke omogućavaju da se sve podesi baš u traženi milimetar.

U okviru seta okova za ova vrata dolazi i magnetna brata, sa ili bez zaključavanja, ili sa leptir zaključavanjem (za kupatila uglavnom). Kvaka se naručuje posebno, jer je otvor za nju standardan, te svaka kvaka koja postoji na tržištu odgovara.

Završna obrada tapet vrata

Krila koja se standardno naručuju iz Italije dolaze obrađena prajmerom za lako nanošenje svih vrsta zidnih obloga, a ovakvo krilo se može lako i ofarbati ili furnirati. Lokalno je moguće izraditi i tzv engleska vrata, odnosno vrata sa staklenim insertima, a u ponudi su i staklena vrata. Ona mogu biti prozirna, satinirana, sa ili bez dekora, a postoje i ručno oslikana staklena vrata, koja predstavljaju prava mala umetnička dela.

Preko vrata se moze postaviti tapeta ili dekorativna tehnika; Foto: Eclisse,Syntesis Battente

Tapet vrata imaju dobra izolaciona svojstva, koja se dodatno mogu uvećati ugradnjom takozvanog padajućeg praga. To je dodatak koji omogućava da se prostor ispod samog krila zatvori gumicom kada su vrata zatvorena. U situacijama kada postoji razlika u nivou poda, na primer u kupatilu, preporučuje se stavljanje praga, ali je bitno naglasiti da se kao nivo gotovog poda računa veća visina, jer bi u suprotnom bilo onemogućeno normalno otvaranje vrata.

Cena tapet vrata

Cenu vrata moguće je na puno načina prilagoditi predviđenom budžetu, pre svega izborom visine vrata (na zahtev idu i do 3m), kao i izborom krila. Kao i svi Eclisse proizvodi, i Syntesis Battente se prodaje kao sistem, odnosno svi delovi se mogu kupiti zasebno. Osnova i najvažniji deo sistema je okvir koji se ugrađuje u zid, i koji obezbeđuje idealno funkcionisanje vrata kao i njihovu dugotrajnost. Na to dolazi krilo, koje može biti drveno (italijanske ili domaće proizvodnje), stakleno, ili kombinacija ova dva materijala, i uz njega ide odgovarajući okov. Sve to utiče na krajnju cenu.

Pazi vrata! Gde?! Skrivena tapet vrata: Foto: Eclisse Syntesis

Kako bi snizili cenu, klijenti se često odlučuju da se krilo izradi lokalno, a da se kupi samo okov.

Možemo reći da je cena za standardnu dimenziju sobnih vrata, od 80x210cm, za kompletan set uvezen iz Italije (okvir, okov, krilo) je od 792 evra. Cena vrata sa krilom domaće proizvodnje je niža, ali zavisi i od željene završne obrade (boja, furnir…) Dvokrilna vrata dimenzije 160x210cm koštaju od 1.380 evra (kompletan set iz Italije).

Kako bi snizili cenu, klijenti se često odlučuju da se krilo izradi lokalno, a da se kupi samo okov. U krilima koja se kupuju orginalno iz fabrike je ugrađen po standardu španer što je u stvari zatezač. On se prostire celom visinom krila po sredini i njegova funkcija je da ispravi krilo ukoliko vremenom dođe do krivljenja. Naime, kod vrata velike visine, moguće je da vremenom dođe do blagog krivljenja krila, koje se vidi kao ispupčenje ili udubljenje na vratima. Tada se jednostavnim okretanjem inbusa na vrhu krila šnaper „zateže“ ili „opušta“ i dobija se oper idealno ravno krilo.