Početak godine definiše nove trendove, a jedan od događaja koji pruža uvid u to šta nas očekuje u svetu enterijera i dizajna je pariski sajam Maison&Objet.

Održan od 17. do 21. januara u glavnom gradu Francuske, ovaj prestižni sajam privlači veliki broj izlagača i posetioca. Ove godine naziv sajma je (RE)GENERATION, kao asocijacija na ono čemu će događaj biti posvećen – trendovima koje donose nove generacije, kao i njihovi pogledi na umetnost, dizajn, životni prostor i društvo u kome živimo, prenosi Designboom.

Godina 2020. pokrenula je mnogobrojna razmišljanja, a na polju dizajna i enterijera postavilo se pitanje kakvi trendovi nas očekuju u narednoj deceniji. Sajam Maison&Objet pokušao je da odgovori na ovo pitanje.

Sveobuhvatne promene

Generacija kojoj se obraća ovogodišnji Maison&Objet želi promene na svim poljima. To su promene koje se tiču svih aspekata života, pa se tako odnose i na umetnost, dizajn, enterijer, ali i svakodnevni životni stil. Zabrinuta zbog ekoloških promena, maksimalno informisana, ova generacija želi da promeni svet, pa tako promene moraju da se odnose i na sve što ih okružuje.

Zabrinuta zbog ekoloških promena, maksimalno informisana, ova generacija želi da promeni svet, pa tako promene moraju da se odnose i na sve što ih okružuje.

Dizajn i proizvodnja

U pogledu dizajna i proizvodnje, novi trendovi okrenuće se malim i regionalnim proizvođačima, a ceniće se i ručni rad. Na vrhu liste prioriteta postaviće se ekološka održivost, a unikatnost je nešto što će se daleko više ceniti od fabričke proizvodnje.

Ceniće se unikatnost i ekološki proizvodi.

Regeneracija kroz tri izložbe

Kao i svake godine, posetioci sajma imali su priliku da vide novitete za opremanje doma, iz oblasti dizajna i enterijera, ali i ostala dekorativna rešenja. Glavnoj temi sajma (RE)GENERATION, bile su posvećena tri izložbena sektora, podeljena po oblastima koje su nazvali: care, share i living, a koje su uređivali Elizabeth Leriche, François Bernard and François Delclaux.

Akcenat je stavljen na prirodne materijale.

Dizajner godine

Svake godine, Maison&Objet bira najistaknutija imena iz oblasti industrijskog i unutrašnjeg dizajna. Michael Anastassiades, dizajner sa sedištem u Londonu, poneo je ove godine titulu dizajnera godine. Njegov rad karakterišu jednostavni oblici – linije i oblici, kojima pokušava da izazove radoznalost i interakciju. Poznat je njegov rad za italijanski brend rasvete Flos.

Dizajner godine Michael Anastassiades. Fotografija: Flos

Za ovogodišnji sajam, Michael Anastassiades pripremio je posetiocima izložbu sa 16 jedinstvenih mobilnih lustera. Oni su se nalazili u mračnoj prostoriji i pokretali su se poput planeta.

Izložba dizajnera godine. Fotografija: Ben Anders

Mlada dizajnerska scena

Takođe, svake godine Maison&Objet skrene posebnu pažnju na nove nade dizajnerske scene, a ove godine sve pohvale upućene su francuskoj dizajnerskoj sceni. Dva trenda primećena su na ovoj sceni, prvi je taj da se dizajneri sve više okreću zanatima i ručnom radu, a drugi je da se okreću rešavanju aktuelnih problema. Dizajn je postao mnogo više od toga, mladi dizajneri ne žele samo da učestvuju u stvaranju, već i u rešavanju problema današnjice. Šest mladih dizajnera dobilo je Rising talent awards: Adrien Garcia, Julie RichozLaureline Galliot, Mathieu Peyroulet Ghilini, Natacha&Sacha i Wendy Andreu.

Pametna rešenja za savremene generacije.

Sajam Maison&Objet najavio je promene koje će dizajnere i potrošače okrenuti ka ručnom radu i autentičnosti.

Promene koje će uslediti u narednoj deceniji tiču se svih oblasti stvaranja, a sajam Maison&Objet najavio je promene koje će dizajnere i potrošače okrenuti ka ručnom radu i autentičnosti, ali, pre svega, ekološki prihvatljivim proizvodima.

Fotografije: Designboom

Podsetimo kakve je novitete doneo sajam Maison&Objet sajam pre dve godine:

Sajam Maison&Objet naglašava najveće trendove za 2018.