Kada se naporno radi potreban je i kvalitetan odmor, a zašto ne i poslepodnevna dremka na poslu?

Kancelarije vodećih softverskim kompanijama već dugo privlače pažnju i utrkuju se u tome čiji zaposleni će imati bolje i udobnije uslove za rad. Kijevska kancelarija kompanije koja stoji iza popularnog programa i aplikacije Grammarly rešila je svojim radnicima da omogući maksimalnu udobnost na poslu i što više prostora za odmaranje.

Prostor ove kompanije zauzima prva dva sprata u višespratnice u Kijevu, a za njegovo uređenje bio je zadužen tim arhitekata i dizajnera koji stoje iza studija Balbek Bureau, prenosi Dezeen.

Zadatak je bio da se stvore prostore koji bi odgovarali različitim tipovima rada i kancelarijskih aktivnosti… uključujući i dremku.

Osnovana 2008. godine, kompanija Grammarly je razvila softver koji pomaže korisnicima da provere pravopis i gramatiku svog pisanog teksta. U Kijevu se nalazi treća kancelarija kompanije, a prve dve su u San Francisku i Njujorku.

Kompanija je od dizajnerskog tima zahtevala da stvori raznovrsne prostore koji bi odgovarali različitim tipovima rada i kancelarijskih aktivnosti.

Donji sprat za rad

Studio je uredio donji sprat površine od 1.300 kvadratnih metara tako da se na njemu nalaze velike konferencijske sale za sastanke. Zavučeni ćoškovi su uređeni na udoban, neformalan način, ukoliko nekolicina zaposlenih želi da se izoluje ili da ima manji sastanak. Ukoliko zaposleni žele privatnost ili mirniji prostor za rad, mogu se uputiti u manje prostorije koje su napravljene samo za jednu ili maksimalno dve osobe.
Rekreativne prostorije na ovom nivou uključuju kantinu, biblioteku i zvučno izolovanu sobu koja može poslužiti za gledanje nekog video-sadržaja ili sviranje muzičkih instrumenata. Kako bi se stvorio osećaj prijatnosti i topline, sobe su obojene toplim nijansama roze i žute. Neki pregradni zidovi obloženi su hrastovim drvetom što prostor čini još prijatnijim.

Gornji sprat za odmaranje

Bele stepenice vode do gornjeg nivoa površine 450 kvadratnih metara, koji je namenjen za odmor i opuštanje. Ceo prostor povezan je sa 90 metara dugim hodnikom, odnosno nekom vrstom šetališta. Iz studija objašnjavaju da su na ovaj način funkcionalno povezali mnogo soba sa potpuno različitom namenom, ali i da su napravili vizuelno poklapanje sa kancelarijama u San Francisku i Njujorku.

Svetleća slova Z označavaju da je kabina zauzeta kako ne biste slučajno probudili kolegu.

Na spratu se nalaz i i udobna zona za sedenje i opušten rad, ali i deo koji je podeljen na male kabine za spavanje, gde zaposleni mogu da imaju svoju poslepodnevnu dremku. I to nije sve, kompanija je mislila na sve, pa se u ovim kabinama nalaze dušeci koji imaju senzor i detektuju da li neko trenutno spava. Taj senzor uključuje tri svetleća slova Z na kabini kako bi ostali zaposleni znali da je kabina zauzeta i kako ne bi probudili kolegu. Nije li to sjajno?

Fotografije: Andrey Bezuglov i Yevhenii Avramenko.