Da li je moguće od skučenog i neskladnog prostora u novogradnji napraviti šarmantni devojački stan koji osvaja na prvi pogled? Izgleda da je moguće! Pogledajte kako.

Dvosoban stan u novogradnji od jedva 40 kvadrata, sa pridruženom kuhinjom u dnevnom boravku, bilo je potrebno srediti tako da ne bude samo funkcionalan i ugodan za boravak, već i da osvoji srce Nevene iz Novog Sada koja je znala za njegove prednosti ali i mane.

„Pomislila sam da je stan vrlo mali, i pitala sam se da li će uspeti da se dobro organizuje ali sam videla potencijal zbog lepog pogleda i lepog položaja same zgrade.“ – kaže vlasnica stana.

Pogledajte video o ovom stančiću:

Uz sto je pridružena klupica sa jastucima za naslon ispred cvetne tapete. Tako je trpezarija postala fokusna tačka celog stana.

Pao je dogovor smo da se angažuje arhitekta pošto nije imala iskustva u uređenju stanova, a izbor je pao na arhitektu i dizajnera enterijera Sonju Brstinu.

„Glavni zadatak bio je da se u najveću prostoriju u stanu od 18 metara kvadratnih smeste dnevna soba, trpezarija i kuhinja.“ – kaže arhitekta Sonja Brstina.

Optimalnim rešavanjem centralne prostorije u stanu dobijene su tri funkcije u jednom prostoru. Tu je pre svega dnevni boravak sa sofom, foteljom i TV komodom, trpezarijski deo u nastavku kao i kuhinja na „L“ koja je organizovana u niši.

Fokusna tačka

S obzirom na to da je trpezarija bila dosta mala, umesto četiri stolice, smeštena su svega dve stolice ali je stolu pridružena klupica uz zid. Tako je trpezarija postala fokusna tačka celog stana. S obzirom na to da je prostor namenjen za mlađu osobu, enterijeru je bilo potrebno dati svežinu i karakter.

„Odabrala sam zanimljivu floralnu tapetu u zelenoj i roza nijansi kao i dva jastuka koja su postala leđa za ovu zanimljivu klupu“ – dodaje arhitektica i dodaje da je prostor bio namenjen za mlađu osobu.

„Nisam videla puno stanova koji imaju klupicu na kojoj može da se sedi. Smatrala sam da to nije praktično i udobno, ali se ispostavilo da je to udobnije od sedenja u stolici.“ – konstatuje Nevena.

Praktičan paravan

Nesvakidašnja klupa ima jastuke na zidu koji služe kao naslon za leđa. Oni su okačeni o metalnu šipku i mogu podešavati po želji. Tako je uspostavljena zona za ručavanje odmah do kuhinje od koje je deli pokretni paravan od MDF-a i stakla koji može da se otvara za potrebe čišćenja.

Paravan je delimično razdvojio kuhinju od trpezarije, a da pritom nije blokirao dotok svetla do nje. Ostatak kuhinje je sveden, u beloj i sivoj nijansi, što je i preporuka za male kuhinje u sklopu dnevnog boravka.

O zidnu oblogu je okačen televizor sa dodatkom polica postavljenim pod kosinom kako bi se uštedelo na prostoru.

Orijentacija je bila takva da je najveći zid bio najbolje mesto za televizor. Ipak, kako je prostorija mala, nije bilo dovoljno prostora za veliki komad nameštaja. Sonja je odlučila da iskoristi površinu zida tako što će na nju postaviti zidnu oblogu, u koju je bočno smestila LED traku za indirektno svetlo, o koji je okačila televizor, a police postavila pod kosinom u sam ugao.

„Na taj način dobila sam veliki komad nameštaja ali koji ne ulazi u previše dubinu prostorije i samim tim ne deluje previše napadno.“ – kaže Sonja Brstina.

Krevet bez oboda

Spavaća soba je takođe dosta uska – širina svega 2 i po metara. Upravo iz ovog razloga moralo je pažljivo da se osmisli svaki centimetar.

„Kada smo prvi put videli spavaću sobu, nismo mogli da zamislimo gde će da stane bračni krevet i kako će moći da se prođe do terase.“ – kaže Nevena, vlasnica stana.

Sonja je postavila krevet bez oboda, a za uzglavlje je iskoristila univer ploču debljine svega 2 cm koju je direktno vezala za zid. Ovakvim rešenjem dobijena je najmanja moguća dužina kreveta čime je ostvaren prolaz od 50 centimetara do terase.

„Jedini akcenat u spavaćoj sobi jeste tapeta iza kreveta koja daje dinamiku celom prostoru“ – kaže arhitektica Sonja Brstina.

Spavaća soba je sa dnevnim boravkom povezan hodnikom u kojem je pored plakara, smeštena i klupa za obuvanje sa ogledalom naslonjenim na zid.

Od ideje do realizacije

Iako je stan mali, Sonja ga je učinila funkcionalnim, dok je par elemenata poput floralne tapete na zidu, jastuka u boji tapete, i par detalja koji razbijaju ambijent, ovaj prostor učinio dinamičnim i atraktivnim… baš kao što treba da izgleda jedan devojački stan.

„Sonja je bila realista, onako kako ga je zamislila i nacrtala, tako ga je i ostvarila… do sitnih detalja.“ – zaključuje Nevena, vlasnica ovog devojačkog stana.

Pogledajte sve fotografije:

Faktografija

  • ime projekta: Mali devojački stan
  • lokacija: Novi Sad
  • autor: Sonja Brstina, Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs
  • saradnici: Stefan Hunjadi
  • površina: 40 m2
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina realizacije: 2020.
  • fotografija: Igor Conić