Sećate li se kako je izgledala vaša dečija soba? Da li ste sami odabrali boju zidova u njoj? Upravo taj izbor mnogo govori o vašoj ličnosti i vašem estetskom osećaju.

Uređenje svoje sobe u periodu detinjstva predstavlja prvi dodir sa dizajnom enterijera. Zbog toga, svi oni izbori koje ste tada napravili mogu biti izuzetno bitni za vašu ličnost i to kako ste kasnije posmatrali uređenje doma.

Skupivši mišljenja raznih stručnjaka portal Apartment Therapy napravio je spisak najčešćih boja u dečijim sobama i objasnio njihovo značenje.

Crvena

Veoma snažna boja i ukoliko je ona bila vaš odabir u detinjstvu onda ste bili veoma hrabri, jer priznaćete ovo nije najčešća boja koju viđamo u dečijim sobama. Ona stvara energiju i izaziva uzbuđenje, a to je ono čemu ste težili kao dete.

Ipak, stručnjaci kažu da ukoliko ste imali crvenu sobu kao dete, velika je verovatnoća da ste danas izraziti minimalista. Međutim, vaš hrabri i vatreni stil može odraziti na odabir nameštaja, posebno kada su u pitanju oblici. Boje su danas monohromatske, ali sa oblicima nameštaja često eksperimentišete.

Fotografija: Brittany Purlee

Plava

Okej, ovo je verovatno najčešći odabir boje u detinjstvu, posebno ako govorimo o muškom izboru. Ima mnogo nijansi i u zavisnosti od toga može imati razna značenja. Za neke ljude plavo označava osećaj opuštenosti, ali često se može povezivati i sa tužnim osećanjima. Bilo kako bilo, stručnjaci se slažu da se plava često vezuje za osećaj saosećanja i ukoliko je ona bila vaš izboru u detinjstvu danas ste verovatno naklonjeni održivom i ekološkom nameštaju.

Fotografija: Chinasa Cooper

Roze

Iznenadićete se da ova boja ima daleko veće značenje od uobičajne povezanosti sa princezama i nežnostima. To je srećna, pozitivna boja koja smanjuje osećaj uznemirenosti. Ukoliko je ona bila vaš odabir u detinjstvu, danas verovatno naginjete boemskom stilu, gde je sve u cilju opuštanja. Udobno i opušteno, to je vaš stil danas.

Fotografija: Anne Ebeling

Ljubičasta

Kad ste bili dete omiljena boja vam je bila ljubičasta? Ova kraljevska boja često se dovodi u vezu sa plemstvom ili nečim uzvišenim, nekada je to magija i misterija. Takođe asocira i na kreativnost, velike imaginacije i sve ostalo što je sa tim povezano. Vaš današnji životni prostor verovatno nije toliko uzvišen, ali ukoliko je ova boja bila vaš dečiji izbor, danas volite pozlaćena ogledala, rezbareni nameštaj i pliš, kao i sve ono što može da se dovede u vezu sa luksuzom. Pročitajte još jedno mišljene o ljubičastoj boji u dečijoj sobi.

Fotografija: Taryn Williford

Zelena

Oduvek asocijacija za smirenost i postizanje zena u prostoru. Kao glavna boja prirode, smatra se lekovitom, simbolizuje rast i napredak. Već od malih nogu vam je ova boja bila primamljiva? Ukoliko je tako, danas ste apsolutni obožavalac feng šui pravila i svega što donosi blagostanje u vaš dom.

Fotografija: Morgan Schemel

Bela

Možda je teško poverovati, ali neki od vas su sigurno u detinjstvu želeli da im soba jednostavno ostane bela. Ona označava čistoću i sigurnost i često se ljudi opredeljuju za nju kada im je potreban novi početak. Dete koje privlači bela boja izrasta u čoveka koji savršeno razume i ceni minimalizam. Možda će vas nazivati dosadnim, ali sigurno će vam zavideti na vašem stilu.

Fotografija: Tara Bellucci

Da li ste već pročitali naš tekst predstojećim trendovima vezanim za boje u dečijim sobama? Pratite ovaj link i saznajte koje boje će biti aktuelne ove sezone u sobama vašim mališana.