Dečije sobe koje pršte od kolorita je ono što proizvođači nameštaja ali i dizajneri enterijera preporučuju za narednu sezonu.

Žuta, zelena, plava, crvena! Sve jarke nijanse kombinovane s osnovnom belom bojom su nešto što zaista dečiju sobu može odvojiti od svih ostalih prostorija u stanu i napraviti malo dečije šareno carstvo.

Ako se odlučite za ovakvu koloritnu šemu za vaše klince, a nameštaj želite da pravite po meri, možete koristiti ivericu. Proizvođač Egger ima vrlo lepu paletu jednobojnih univera koje se mogu kupiti u kompaniji Pinoles.

Žuta, zelena, plava, crvena! Nemojte se plašiti da koristite jak kolorit, samo ne zaboravite da ih „ohladite“ s belom ili svetlo sivom bojom.

Ovo su neke od omiljenih nijansi jednobojnih univera. Brilijant žuta U114, Horizont plava U552, Flamingo roze U363, Modro plava U560, Kivi zelena U626… Ne bojte se da ih kombinujete zajedno na nameštaju kao u ovim primerima, ali nemojte zaboraviti ni osnovnu, mirnu, nijansu kao što je bela ili svetlo siva. Zato preporučujemo belu ivericu Osnovna ili Premijum. One će „ohladiti“ sve ove jarke nijanse i stopiti ih u zanimljivu celinu.

Boje univera iz kolekcije Egger, Pinoles, foto: Sonja Brstina

Osnovno pravilo za koloritne enterijere

Takođe jedno od osnovnih pravila dizajnera enterijera jeste da ako se odlučite za nameštaj u jarkim i šarenim bojama, velike površine kao što su zidovi obavezno moraju biti u neutralnim bojama i jednostavnog izgleda. Bela ili siva boja zida su sjajni za kombinovanje sa šarenim nameštajem.

Na slici ispod prikazano je zanimljivo rešenje belog zida sa centralom horizontalnom linijom u sivoj nijansi.

Talas šarenila

Primeri koje vam prikazujemo sjajno ilustruju trend koloritnih dečijih soba. Čuveni italijanski brend Giessegi prikazao je nove modele soba za ovu sezonu gde je klasične smirene sobe, na koje smo svi navikli, zamenio talas šarenila koji i priliči veselim mališanima.

Komadni nameštaj takođe može biti u jarkim bojama ali obavezno u nekoj od boja koje se već pojavljuju na nameštaju.

I komadni nameštaj, kao što su kreveti, stolovi i stolice, mogu da budu u jarkim bojama ali obavezno u nekoj od boja koje se već pojavljuju na nameštaju. Znači, žuta nijansa kreveta je i nijansa na nameštaju ali i zelena stoilica koja je u paru sa zelenom nijansom zelene na ormaru.

Pogledajte još nekoliko zanimljivih primera šarenih dečijih soba:

Ilustracije dečijih soba: Giessegi