Projekat koji je pokupio mnogobrojne nagrade i bio u užem izboru za Australian interior design awards za 2019. godinu nalazi se u Sidneju, a karakteriše ga italijanski stil s kraja 19. veka.

Studio Renato D’Ettorre Architects je podelio ovaj zahtevni arhitektonski i dizajnerski poduhvat u četiri manja projekta. Glavni zadatak bio je očuvati istorijsko nasleđe, ali ipak ga staviti u moderan okvir.

Projekat površine od 490 kvadratnih metara podrazumevao je restauraciju i modifikaciju tri spratne terase u italijanskom stilu i staze za pešačenje koja datira iz 1890. godine. Objekat koji je sagrađen devedestih godina prošlog veka pretvoren je u moderni prostor koji čuva istorijski stil zgrade.

Četiri komponente

Četiri komponente ovog projekta su: trospratna kuća za porodicu, istorijski deo pretvoren je u deo za goste, restauracija kamenih ograda i uređenje dvorišta s bazenom. Enterijer ovog monumentalnog projekta stvara osećaj strahopoštovanja, kako spolja, tako i iznutra. Iz arhitektonskog studija poručuju da je veliki izazov bio od prvobitne kuće napraviti moderan prostor koji zadovoljava klijente 21. veka.

Sačuvane su glavne istorijske karakteristike ovog prostora kao što su mermerni kamini, stepenište, ulazna vrata, bočni svetlarnici. To je doprinelo značaju, ali lepoti ovog projekta.Veličina zgrade dopustila je da se naprave dodatne prostorije, koje su nadmašile očekivanja klijenta. Napravljen je zimski vrt, koji funkcioniše kao otvoreni dnevni prostor sa biljkama u saksiji.

Sačuvane su glavne istorijske karakteristike ovog prostora kao što su mermerni kamini, stepenište, ulazna vrata, bočni svetlarnici. 

Glavni cilj ovog projekta bio je razumeti smisao i imati osećaj za značaj ove građevine, a u isto vreme napraviti je potpuno funkcionalnom za stanovanje u savremenom dobu po merilima savremenog enterijera i arhitekture.

Pogledajte još fotografija: