Smešten u jugozapadnom Lisabonu, ovaj stambeni prostor renoviran je sa ciljem da se stvore svetli životni prostori i istaknu strukturalni detalji.

Portugalski arhitekta Filipe Fonseca Costa renovirao je stan od 240 kvadratnih metara koji se nalazi u Lapi, delu Lisabona u kom se nalaze stare zgrade. Njegovi vlasnici, francuski par sa dvoje male dece, zahtevali su da arhitekta stan ”vrati u prošlost”.

Filipe Fonseca Costa je za Dezeen izjavio da je jedna od najizazovnijih stvari u vezi ovog projekta bila razjasniti i napraviti ravnotežu između nekoliko istovremenih epoha u istom prostoru.

Belo i ogoljena struktura

Renoviranjem su do izražaja došle grede,metalni stubovi i cigle. Veći deo površine stana ofarban je u belo da bi se stvorio što otvoreniji osećaj u prostoru. Kuhinja je dopunjena sa potpuno belom ostavom preko celog zida. Besprekornu belinu preseca šareni tepih i svetlo siva sofa u dnevnoj sobi, nekoliko sobnih biljki i umetničkih radova koje čekaju da budu okačene.

Renoviranjem su do izražaja došle grede, metalni stubovi i cigle.

Napolju se nalazi terasa, gde porodica može da se sunča i uživa u vrtu sa pogledom na reku. Dominacija bele boje nastavlja se i u spavaćim sobama, od kojih jedna ima izlaz na dvorište ispunjeno šljunkom.

U prostoru se nalazi dosta visokih hodnika, koji su sačuvani i nisu pregrađivani, a arhitekta je vratima i zavesama uspeo da napravi neophodni osećaj privatnosti u sobama kada za tim ima potrebe.

Pogledajte još fotografija:

Fotografije: Eduardo Nascimento iz studija Do Mal o Menos.