Kutija od drveta je potpuno funkcionalna prostorija u kojoj se nalazi dečije kupatilo i prostor za odlaganje garderobe. Pogledajte kako to izgleda!

Izraelski studio Toledano architect kontaktiran je od strane mladog bračnog para, koji je imao dva bitna zahteva: stan mora da zadrži prostranost i da obevezno ima dečiju i spavaću sobu. Sa realizacijom projekta počeli su dok je zgrada bila u izgradnji, a stan samo sa osnovnim konstrukcijama, što im je dalo maksimalnu slobodu za ostvarivanje želje klijenta, prenosi ArchDaily.

Kutija od drveta je funkcionalna prostorija u kojoj se nalazi dečije kupatilo i prostor za odlaganje garderobe.

Osećaj otvorenog, slobodnog prostora je postignut upotrebom vrlo malo materijala i jednostavnih linija. Rezultat je prostran dnevni boravak, što je bio jedan od zahteva stavljen pred arhitektonski studio.

Ipak, bilo je bitno očuvati i osećaj privatnosti, pa su zbog toga obe spavaće sobe okrenute ka spoljašnosti i imaju pogled na drveće koje se nalazi u neposrednoj blizini ove zgrade u Tel Avivu.

Pod, plafon i zidovi u dnevnom boravku ostali su u sirovom stanju, tačnije ostavljen je samo grubi beton što prostoru daje neobičan izgled.

Integrisana prostorija

U stanu se nalazi integrisana, napravljena prostorija, odnosno kutija čije su stranice obložene drvetom. Strana okrenuta ka kuhinji ima funkcionalan deo za sedenje ili poslepodnevno odmaranje i dopunjuje trpezariju i kuhinju.

Bela polica koja dominira dnevnim boravkom povezuje sve prostorije, tačnije čini neku vrstu okvira za ceo stan. Odlična je za skladištenje i odlaganje, ali i za dekoraciju. Takođe, u nju su ugrađena vrata za ostale prostorije.

Kutija je potpuno funkcionalna prostorija u kojoj se nalazi dečije kupatilo i prostor za odlaganje garderobe.

Kuhinja, koja je napravljena od brušenog nerđajućeg čelika ima mogućnost otvaranja i zatvaranja, što vam omogućava da sakrijete nered kad dođu nenajavljeni gosti.

Ugaono osvetljenje razbija smiren, čist i kvadratni dizajn i daje mu dozu energičnosti.

Drveće koje se nalazi u blizi zgrade, čiji su krošnje stare sto godina, gotovo da ulazi u sam stan i čine prirodan okvir i ukras.

Fotografije: Amit Geron