Proučavanjem svakog vidljivog ugla, uloženo je mnogo vremena i energije u razvijanje harmoničnih detalja u svakoj prostoriji.

Kanadski dizajnerski studio Untitled (u prevodu: Bez naziva) koristio je materijale koji će graciozno stariti, poput krečnjaka i jelovine, kako bi u okviru renoviranja ovog doma u Britanskoj Kolumbiji stvorio miran ambijent.

Dvoetažna rezidencija od 223 kvadratna metra, nazvana Kuća mrtve prirode, nalazi se u blizini plaže Kits Point u Vankuveru, piše portal Dezeen.

Kuća mrtve prirode zauzima 223 kvadratna metra; Foto: Untitled

Praksa obuzdavanja kao dizajnerski proces 

Pozvani da potpuno preurede enterijer, dizajneri su odlučili da uravnoteže tradicionalne arhitektonske forme kuće sa savremenim intervencijama. Proces dizajna nazvali su „praksom obuzdavanja“.

„Tokom ranih faza projekta, vlasnici kuće su tražili neopisivo moderan enterijer, što se pokazalo kao pravi izazov“, objasnili su u studiju, koji vodi dizajner Daniel Čing.

„Dijalog između unutrašnje arhitekture doma i savremenog enterijera postao je nepovezan“, prisećaju se arhitekte, dodavši da je paleta materijala bila prožeta tradicijama starog sveta, što je, navode, postalo ključni element dizajna.

Vlasnici kuće su tražili neopisivo moderan enterijer; Foto: Untitled

Uz odsustvo ukrasa, materijalnost i proporcija bili su ključni elementi dizajna ovog projekta.

Studio je odabrao paletu ujedinjujućih materijala i boja koje su korišćene u celoj kući. To uključuje tradicionalne materijale kao što je krečnjak – koji se koristi na pultovima i ognjištu za kamin, podove od jele i ormare od hrastovine.

Da bi uravnotežio minimalistički izgled dizajna, studio je izbegao moderan način završne obrade i umesto toga se odlučio za materijale bez ukrasa koji će vremenom dobiti patinu.

„Uz odsustvo ukrasa, materijalnost i proporcija bili su ključni elementi dizajna ovog projekta“, saopštio je studio.

„Proučavan je svaki vidljivi ugao. S obzirom na to, uloženo je mnogo vremena i energije u razvijanje harmoničnih detalja u svakoj prostoriji“, dodaju iz Untitleda.

Materijalnost i proporcija bili su ključni elementi dizajna; Foto: Untitled

Kolekcionarski komadi i nameštaj po meri

Enterijer je opremljen antikvitetnim nameštajem koji je sakupio vlasnik kuće, uključujući kolekcionarske komade Džordža Nakašime, Hansa Vegnera, Šarlot Periand, Poula Kjerholma i Normana Černera.

Pod uticajem vlasnikovih kolekcionarskih komada nameštaja, dizajneri iz Untitleda kreirali su nameštaj po meri specijalno za potrebe kuće, uključujući trpezarijski sto, police za knjige, pisaće stolove, krevete i noćne stočiće.

„Verujemo u dizajn definisan modernim minimalizmom i čistim linijama uz osećaj topline“, zaključuju na kraju iz studija. „Kuća mrtve prirode je manifestacija ove filozofije.“

Čiste linije uz osećaj topline; Foto: Untitled