Život u najvećem kineskom gradu, jednom od najvećih industrijskih centara sveta, može značiti da pripadnost sloju najbogatijih ljudi uz koje po pravilu idu luksuzni životni prostori. Međutim, nove generacije donose jedno sasvim novo poimanje luksuza kada je enterijer u pitanju.

Smešteni u centralnom delu Šangaja, dva stana uređena su za život porodica koje su želele jednostavan i minimalistički enterijer. Ovaj pojekat, iza koga stoji kanadski studio Mason, primer je drugačijeg poimanja luksuza i okretanju novih generacija ka jednostavnijem životnom stilu, koji se ogleda i na njihov životni prostor.

Jing’an distrikt, centralni deo grada u kome se nalaze ovi apartmani tradicionalno je orijentisan, a jedan od razloga za to je i blizina istoimenog hrama. Međutim, širenjem grada došlo je do promena u arhitekturi, ali i unutrašnjem dizajnu u ovom delu grada.

Moderno u srcu tradicionalnog

Smešteni u srcu tradicionalnog distrikta, enterijeri ovih stanova odižu minimalizmom i jednostavnom prefinjenošću. Ovi porodično orijentisani prostori dali su prednost prirodnom svetlu, otvorenom prostoru i upotrebi najkvalitetnijih materijala.

Ovakav pristup sa što manje detalja, puno jednostavnosti i akcentom na kvalitet materijala redefinisao je dosadašnje poimanje luksuza.

Pristup sa što manje detalja, puno jednostavnosti i akcentom na kvalitet materijala redefinisao je dosadašnje poimanje luksuza.

Oba stana uređena su tako da budu dom za nekoliko generacija i traju dugi niz godina, dom koji vrednuje kvalitet i stavlja ga iznad želje da se razmeće luksuzom i na taj način pokazuje bogatstvo.

Tri vrste materijala

Radeći na ovom projektu, dizajneri su se odlučili da koriste samo tri glavne vrste materijala: drvo, mermer i ručne gipsane radove. Sužavanjem izbora kada su materijali u pitanju, naglasak se stavlja na kvalitet. Sve obrade su bez ikakvih suvišnih detalja i ornamentike, oslanjajući se samo na lepotu i osobine samog materijala.

Dva stana

Ključni i najvažniji deo enterijera u ovim stanovima je osvetljenje. Ono nema samo dekorativnu funkciju, nego postaje sastavni deo unutrašnje arhitekture naglašavajući sve funkcije prostora.

Stambeni prostor koji se nalazi u prizemlju, namenjen je za mlađu porodicu, koja želi da uživa u miru svoga doma. Kao potpuna suprotnost spoljašnjeg haosa, enterijer ovog stana stvara mirnu i uređenu atmosferu kako bi poboljšao kvalitet porodičnog života. Obilje prirodnog svetla, kao i prirodni materijali čine ovaj prostor jako prijatnim za boravak.

Ključni i najvažniji deo enterijera u ovim stanovima je osvetljenje koje nema samo dekorativnu funkciju, nego postaje sastavni prostora.

Dnevni boravak, trpezarija i kuhinja su spojene kako bi podsticali što više druženja, porodične interakcije i zajedničkog kuvanja. Tekstura hrastovog drveta i prirodnog kamena krase unutrašnje površine, a centralno stepenište u stanu vodi do zatvorenog vrta. Sve je prirodno i maksimalno prijatnoza život.

Stepenice dalje vode do tri spavaće sobe i kupatila. Ove privatne oblasti stana dizajnirane su na taj način da članovima porodice omoguće privatno vreme i opuštanje.

Drugi stambeni prostor nalazi se na spratu i namenjen je većoj porodici koja svoje slobodno vreme uglavnom provodi kod kuće, najčešće uz društvo prijatelja. Zidne i podne površine u ovom stanu izrađene su od mermera ili hrastovog drveta.

Promena u načinu života, posmatranju i vrednovanju stvari današnjice odrazila se i na enterijer ovih stanova i to je pravi primer koliko je uređenje doma odraz našeg životnog stila.

Pogledajte još fotografija:

Fotografije: Seth Powers