Ovaj projekat potvrđuje da su mali prostori velika inspiracija za arhitekte kao i da mala kvadratura ne znači da prostor mora izgledati skučeno.

Po projektu Bojane Marković i Davida Bilobrka, maleni lokal u Čika Ljubinoj 16 u Beogradu, adaptiran je u prodajni prostor za potrebne second-hand butika zvanog Madam Chic. Lokal predstavlja sastavni deo hola stambeno-poslovne zgrade i pozicioniran je naspram ulaza u objekat. Svega 11 kvadratnih metara bilo je neophodno isprojektovati na efikasan način dok bi se dizajnom enterijera potencijalnim kupcima skrenula pažnja na pažljivo odabrane komade second-hand robe i ostvarila neophodna funkcionalnost.

Svega 11 kvadratnih metara bilo je neophodno isprojektovati na efikasan način.

Dizajn enterijera je inspirisan usklađivanjem sa zatečenim stanjem i materijalima kao što su, mermerna obloga zida i retro keramičke pločice poda. Ideja je da nova forma premosti vremenski okvir nastajanja konteksta i poveže današnjicu. Kako bi se postigla suptilna intervencija koja svojom formom dodatno ne opterećuje prostor osmišljena je paučinasta konstrukcija konzolno nošena o zidna platna. Cevastim kontinualnim profilom se formira multifunkcionalni element, koji u jednom trenutku postaje mesto za sedenje i isprobavanje garderobe, zatim odeljak za izlaganje, mesto za kasu, oslonac za draperiju garderobera, noseći element sa merdevinama kojima se pristupa magacinskom boksu, ili jednostavno samo ramovski nosač za ovalno ogledalo.

Rasveta u funkciji cevaste strukture

Materijalizacija i paleta boja u enterijeru birani su tako da na najadekvatniji način korespondiraju sa postojećim okruženjem. Visinska proporcija umirena je roze pastelnom horizontalom na zidu čime je ostvaren bolji odnos volumena.

Rasveta je osmišljena kao funkcionalni i estetski enterijerski segment koji pažljivo prati koncept cevaste višenamenske strukture kao glavnog motiva.

Svedeni dizajn

Imajući u vidu sve izražajniju tendenciju dizajniranih beogradskih prostora za prodaju, Madam Chic second-hand boutique svojim karakterom podražava vrednosti savremenog pristupa u enterijeru baziranih na svedenom dizajnu i arhitektonskom detalju.

Grafičke podloge:

Preseci

Faktografija

Projekat: Madame Chic, second-hand butik

Godina projektovanja: 2017.

Lokacija: Čika Ljubina 16, 11000 Beograd

Površina: 11m2

Arhitektura: Takt studio / Autori – Bojana Marković i David Bilobrk / Saradnici – Dejan Mojić, Luka Ostojić

Ilustracija: Takt studio, Stefan Đorđević

Fotografije: Relja Ivanić