Nije redak slučaj da primeri najlepših enterijera nastaju kada je životni prostor uslovljen arhitekturom zgrade i njenom specifičnošću. Dvoetažni stan u Brazilu pravi je primer kako na najbolji način iskoristiti arhitekturu u korist enterijera.

Arhitektonski biro Architects Núcleo de Arquitetura Experimental pozabavio se izgledom dupleksa površine skoro 115 kvadratnih metara i ono što im je pri radu bilo najvažnije je da koriste što više prirodnih materijala, pre svega drvo i kamen, prenosi ArchDaily.

Na prvom spratu nalaze se trpezarija, dnevni boravak i kuhinja, koju su spojeni, odnosno bez pregradnih zidova. Toalet i prostorija u kojoj se nalazi mašina za veš su jedine na ovom spratu koje su odvojene. Na drugom spratu se nalaze prostorije za odmor, dve spavaće sobe i sa dva kupatila. Na krovu je terasa, koja je takođe na dva nivoa.

Značajna razlika u visini na prvom spratu iskorišćena u službi estetike i funkcionalnosti ovog prostora.

Visinska razlika

U delu gde je smeštena trpezarija plafon je veoma nizak, dok je u dnevnoj sobi znatno viši, što utiče na percepciju i osećaj u prostoru.

Značajna razlika u visini na prvom spratu iskorišćena u službi estetike i funkcionalnosti ovog prostora.

Beli zidovi i drvo u svetloj boji stvorili su minimalistički izgled u ovom stanu. Ono što se u ovom prostoru izdvaja je kuhinja, koja je izrađena od materijala svetlo plave boje, ali drveni detalji spajaju je sa ostatkom nameštaja. S druge strane, boja mu daje određenu osobenost i na taj način ovaj deo stana izdvaja od ostatka.

Prirodni materijali i minimalizam

Široka upotreba drveta odražava strast arhitekata prema ovom materijalu. Upotreba prirodnih materijala kao što su drvo i kamen doprinose osećaju topline u prostoru, bez obzira što ovde dominira minimalistički stil.

Upotreba prirodnih materijala kao što su drvo i kamen doprinose osećaju topline u prostoru.

Pošto je kuhinja vidljiva iz dnevnog boravka, veliki uređaji su smešteni tako da ih je iz ove prostorije nemoguće videti, a manji se nalaze na vidljivom mestu. Osvetljenje je takođe minimalističko, a jedino što se izdvaja je luster u dnevnom boravku.

Multifunkcionalne stepenice

Uz stepenice koje vode na gornji sprat nalazi se velika, od drveta načinjena polica za knjige i umetnička dela. Ove stepenice su ključni elemenat ovog projekta, jer pored svoje osnovne namene one služe i kao TV komoda, a ispod njih se nalazi i prostor za skladištenje.

Grafičke podloge: 

Fotografije: Marcelo Donadussi