Kada razmišljamo o bojama svi u glavi imamo neke proverene i već isprobane kombinacije i neke koje uvek izbegavamo. A šta ako vam kažemo da upravo iz tih nespojivih kombinacija mogu nastati odlični enterijeri?

Mnogo je pravila koje možete da sledite kada odabirate boje za vaš dom. Možete ih pronaći na internetu ili se posavetovati sa stručnjakom, na kraju je najvažnije da ih uskladite sa vašim željama. Za one koji ne vole pravila i vole da eksperimentišu, Apartment therapy predstavlja 5 primera enterijera sa iznenađujućim kombinacijama za koje nikada ne biste očekivali da dobro izgledaju.

1. Roze, zelena i plava

Fotografija: Susie Lowe

Kuhinja koja je na slici ima maslinasto zelene detalje na pločicama, nežno sivkasto plave ormariće koji podsećaju na maglovito nebo i svetlo roze boju koja dominira na detaljima. Pitate se kako ova kombinacija funkcioniše? Uravnoteženost je jedan od razloga, jer se sve ti boje pojavljuju u približno istom procentu. Takođe, imaju isti sivi podton, ni jedna od ovih boja nije jarka i napadna i zbog toga mogu da budu deo enterijera iste prostorije, a da ne podsećaju na vrtić.

2. Tri jake boje – tirkizno plava, kivi zelena i magenta

Fotografija: Minette Hand

Za razliku od prethodne kombinacije koja nas je smirivala svojom nežnošću, predlog broj dva je dnevna soba u kojoj su sofe za sedenje u takvim bojama da vas svaka snažno ”poziva” da sednete baš na nju. Najčešće ćemo viđati jedan kauč, možda negde dva, ali tri? Vrlo retko. U jarkim bojama? Gotovo nikad. Zbog toga je ovo vrlo smela kombinacija, koja odlično izgleda jer boje koje vidite na slici pripadaju istoj porodici, takozvane ”drago kamenje“ boje. Na balans i prijatan izgled u ovoj sobi utiče i sivi tepih, koji predstavlja neutralnu zonu.

3. Devet (ili čak više) jakih boja u jednoj prostoriji

Fotografija: Sylvie Li

Kako mnogo dominantnih boja može da se nalazi u jednoj sobi? I da sve to izgleda toliko prijatno? Jednostavno je, jake boje pojavljuju se kod detalja, a u prostoriji postoji mnogo belih ili neutralnih površina. Na taj način možete da se igrate sa ovim brojem boja. Pogled vam luta na sve strane, a osnova prostora je ipak čista i smirena da možete bez problema da provodite vreme u takvoj sobi. I da vas sve te razdragane boje podstiču na kreativnost.

4. Četiri jake boje u sobi manjoj od 30 kvadratnih metara

Fotografija: Liz Calka

Kada su mali prostori u pitanju morate biti baš obazrivi pri biranju boja. Ukoliko želite da eksperimentišete na ovaj način, pravilo koje vas može spasiti od katastrofe u enterijeru jeste da koristite boje istog proizvođača. Da li to onda znači da kada sledeći put nasumično odaberete četiri boje istog proizvođača da će se one dobro slagati? Ne, naravno. Na ovaj način samo igrate na sigurniju opciju, jer mnoge marke proizvođača danas imaju već definisane palete koje se odlično slažu.

5. Što više boja – bez kompromisa

Fotografija: Lauren Kolyn

Kada stavljate puno boja u prostoriju bitno je da to budu detalji i da imate puno neutralnih površina kao što su bela ili siva. A šta ako ne želite tako? Ukoliko želite da u petrolej plavoj sobi stavite što više boja? Primer koji vidimo pokazuje da i ta ideja može dobro izgledati. Vrlo jednostavno, ovde je stvar u tome da ne pravite kompromise. Želite što više boja? Idite do kraja sa tim.