Kada je u pitanju izgled našeg životnog prostora mnogo stvari nam je od velikog značaja. Ipak, na kraju je najvažnije kako se mi u njemu osećamo i koliko vremena želimo da provedemo u svom domu, a na to utiču mnogobrojni faktori.

Studio Nook Architects dobio je od klijenta, tročlane porodice, vrlo jasan zadatak – želeli su takve prostorije u kojima će moći da provode što više vremena zajedno. Zbog toga je studio odlučio da smanji spavaće sobe i da od te uštede prostora napravi veće zajedničke prostorije.

Ovaj stan površine 67 kvadratnih metara nalazi se u Barseloni.

Arhitekte su odlučile da smanje spavaće sobe i da od te uštede prostora napravi veće zajedničke prostorije.

Porodica je zamolila studio da isprojektuje takav izgled stana koji će u potpunosti odgovarati njihovom načinu života. Glavni fokus bio je da se stvore prostorije u kojima će moći da provode mnogo vremena zajedno. Zbog toga je odlučeno da se prostorijama za odmor da sekundarni značaj, tek toliko da zadrže svoju osnovnu funkciju, a to je spavanje i skladištenje odeće.

Postupkom smanjivanja spavaćih soba studio je promenio raspored u stanu i napravio veliku, svetlu dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom. Drveni prozori propuštaju ogromnu količinu prirodne svetlosti u ovaj deo stana, a od zavučenih delova napravljeno je nekoliko udobnih kutaka za odmor.

Dom kao galerija

Novi izgled podseća na galerijski prostor koji je potpuno otvoren prema spoljašnjoj bašti. Iz studija za Dezeen objašnjavaju da su ovaj prostor uspeli da prošire tako što su kupatilo premestili u drugi kraj i spojili ga sa spavaćim sobama.

Ipak, odlučeno je da neki zidovi ostanu kao pregradni, pa tako jedan zid odvaja kuhinju od ostatka trpezarije. Kutak, koji je primarno namenjen za odmor i čitanje članova porodice, može poslužiti kao pomoćni gostinski krevet kada za to ima potrebe.

Plafon je ostao u originalnom, katalonskom stilu – s eksponiranim blokovima i čeličnim gredama.

Pri odabiru materijala, studio se trudio da maksimalno uklopi sve sa onim što se prvobitno nalazilo u ovom prostoru. Drvena stolarija i podovi odgovaraju izgledaju onako kako su izgledali pre renoviranja, a plafon je ostao u katalonskom stilu – s eksponiranim blokovima i čeličnim gredama. Glavni materijali koji su korišteni su mermer, drvo i keramika, provlače se kroz sve prostorije i čine nit koja ih povezuje.

Stručni tim iz Nook Architects studio učinio je ovaj prostor pravim porodičnim mestom u kom je moguće provesti puno vremena sa članovima porodice, ali i imati prostor za sebe.

Pogledajte grafičke podloge: 

Fotografije: Gael del Río