Kao jedan od vlasnika velike firme, klijent je primoran na česta putovanja kako bi ispratio dešavanja u različitim zemljama. Jednu četvrtinu godine svoj porodični dom zamenjuje boravkom u hotelskim sobama po čitavom Balkanu. Zbog čestog boravka u Srbiji, odlučio se da priušti sebi ʺstalni prostorʺ za povremeni boravak.

Za njega je odmor i dobar san na prvom mestu, zato se arhitektica Sanja Velisavljević potrudila da mirnim pastelno-zemljanim tonovima umiri spoljašnost, koja će mu pomoći da što brže uđe u prazan prostor u sebi.

Glavni cilj bio je stvoriti prostor koji odaje osećaj širine i prostranosti.

Dok je zgrada polako nastajala iz temelja, tako je projektovan i kreiran prostor za njega. Glavni cilj bio je stvoriti prostor koji odaje osećaj širine i prostranosti, a da se u njemu klijent oseća udobnost i komfor. Prostor je skroman po dimenzijama (65 kvadrata), ali je suptilan po detaljima i opremi.

Ovo je postignuto spajanjem više pojedinačnih elemenata, pa tako sto za ručavanje i radni sto postaju jedno. U prostoru ovaj element-šank ima i ulogu usmeravanja kretanja korisnika prostora, jasno razdvajajući kuhinjsku i dnevnu zonu.

Osnova stana

Autoritet i snaga

Razdvojenost ovih zona ogleda se i u odabiru dominantnih materijala i boja elemenata. U zoni kuhinje dominira bela boja kao odraz čistote, dok u dnevnom boravku dominira boja drveta i spektar pastelnih boja. Crna boja u prostoru ukazuje na autoritet i snagu, a svojom notom elegantnosti povezuje sve prostore i zone u jedinstvenu celinu.

Želja je bila da se klijent u svom prostoru oseća i atmosferu planine, čiji je veliki ljubitelj.

U dnevnom boravku posebnu pažnju privlače umetnička dela, pre svega fotografije. Želja je bila da se klijent u svom prostoru oseća i atmosferu planine, čiji je veliki ljubitelj. Ovu predivnu atmosferu Goča, uslikao je svojim dronom Luka Spasojević.

Osećaj prijatnosti i pripadnosti

Svedenost u izrazu nosi u sebi notu hotelske atmosfere, dok boja drveta i pastelne note dodaju toplinu doma. Na ovaj način je uspostavljena ravnoteža, između osećaja prijatnosti i pripadnosti, a takođe i svesnosti da je ovo ʺstalni prostorʺ za povremeni boravak.

Pri projektovanju pojedinačnih elementa vodilo se računa da svaki komad bude posebno osmišljen za ovaj prostor i da njegova uloga bude višestruka. Tako crne staklene površine klub stočića mogu postati velike tacne za posluživanje, a uspravljanjem kubusnih ostatka dobiti mini barski stolovi za potrebe okupljanja većeg broja ljudi.

Centralnom pozicijom, vinoteka postaje deo kuhinje i dnevnog boravka.

Klijent je veliki ljubitelj dobrih vina. Zato je pažljivo odabrano mesto, materijali kao i estetika vinoteke. Kao nastavak zida vinoteka svojim položajem u prostoru ne ometa kretanje. Centralnom pozicijom ovaj element postaje deo kuhinje i dnevnog boravka. Uloga ovog elementa je da suptilno pozove na vreme za opuštanje.

Faktografija:

  • naziv objekta: Stan za njega
  • mesto: Vračar, Beograd
  • autori projekta: Sanja Velisavljević
  • godina projektovanja: 2020.
  • godina izgradnje: 2020.
  • površina: 65 m2
  • fotografija: Relja Ivanić
  • izvođač: LSG Building Solutions

Fotogalerija