Danas su mališani uglavnom okruženi plastičnim igračkama i stvarima od veštačkih materijala. Želeći najbolje za decu, dve mame rešile su da započnu proizvodnju igračaka i nameštaja od potpuno prirodnih materijala. Tako je nastao Roomeni!

Nastao pre svega iz zagledanosti u decu i njihove potrebe, Roomeni igračke i nameštaj za decu kao glavni materijal koristi drvo, a neki delovi proizvode se ručno. Bilo da je u pitanju igračka za devojčicu ili za dečaka, dizajnirane su tako da podstiču na igru i bude maštu i kreativnost. U razgovoru za naš portal, otkrili su nam kako su došli na ideju da proizvode ovakave proizvode, šta ih inspiriše, koje su prednosti proizvoda od drveta i mnogo toga još.

Gde nastaje Roomeni nameštaj i igračke i ko ih proizvodi?

– Roomeni je nastao iz velike ljubavi prema deci. Dve mame stoje iza ovog poduhvata i na njih je uticalo pre svega roditeljstvo. Kada smo se ostvarile kao majke, shvatile smo da nam to daje snagu, volju i da nas motiviše u pravcu stvaralaštva za decu. Ljubav prema mališanima i svesnost o obimnosti dečijih potreba smo pretvorile u ideju o kreativnom nameštaju i igračkama isključivo napravljenim od drveta.

Roomeni dečiji nameštaj i igračke nastaju u kreativnoj zanatskoj radionici. Veština našeg majstora vidi se u ručnoj izradi pojedinih komada nameštaja i igračaka, dok ostatak podleže mašinskoj doradi prema nacrtima arhitekte.

Želele da prenesemo snažnu poruku o odrastanju u prirodnom i sigurnom okruženju u kojoj rastu i razvijaju se rumena i zdrava deca.

Sam proces proizvodnje počinje u našim domovima, gde se dogovaraju osnovni pravci i konstruišu prvi nacrti, nakon toga arhitekta realizuje prikaze i rendere. Pratimo trendove, osluškujemo tržište dečijeg nameštaja i trudimo se da proizvedemo multifunkcionalan i estetski lep nameštaj, prepoznatljiv po svojoj trajnosti i sigurnosti.

Kako je nastao simpatičan naziv Roomeni?

– Onog trenutka kada smo stvorile nešto zaista lepo, nešto što su drugi ljudi prepoznaju i kada smo počeli da stvaramo vrednost, potražnja za našim proizvodima je postajala sve veća. Shvatile smo da nam je potreban neki sveobuhvatan naziv koji će tačno objasniti ko smo mi, koja je naša misija i poruka koju želimo da pošaljemo.
Naš marketing tim je na osnovu naših želja osmislio naziv Roomeni Kids Furniture, gde smo uz pomoć igre reči smo dobili naziv za koji jasno upućuje na nameštaj za dečiju sobu, dok smo takođe želele da prenesemo snažnu poruku o odrastanju u prirodnom i sigurnom okruženju u kojoj rastu i razvijaju se rumena i zdrava deca.

Šta je bila inspiracija za stvaranje igračaka i nameštaja od drveta?

– Danas su igračke napravljene od plastike i od sličnog materijala, vrlo rasprostranjene, dok su igračke od drveta manje zastupljene. Mi smo želeli da im pružimo nešto drugačije i nadasve prirodno. Setimo se samo da su naši roditelji nama pravili igračke upravo od drveta, uz pravilno održavanje igračke su se nasleđivale i prenosile kroz generacije. Nama su inspiracija naša deca i njihova reakcija na igračke koje su nasledili od baka i deka, igračke koje potiču čak iz 40ih, 50ih godina, a po izgledu i funkcionalnosti su odolele zubu vremena.

Koje materijale koristite pri izradi i kako izgleda sam proces proizvodnje?

– Najčešće izrađujemo nameštaj od punog drveta lipe, to je osnovni materijal. Drvo lipe je odlično za oblikovanje i finu doradu, kao i utiskivanje što nam pruža mogućnost personalizacije nameštaja i igračaka. Medijapan je takođe zastupljen u određenim komadima, sa kvalitetnim italijanskim klizačima. Pored toga koristimo ekološke boje i premaze, koje su u potpunosti sigurne za upotrebu.

Koje su prednosti dečijih igračaka i nameštaja od drveta?

– Najveća prednost je to što ste apsolutno sigurni da je detetu pružen najprirodniji komad nameštaja ili igračka. Deca, posebno kada su mala upoznaju svet kroz dodir, tako su često sklona da mnoge igračke grizu i stalno su u pokretu i istražuju svoju okolinu. Deca su kao mala vrlo osetljiva, a mi kao roditelji veoma brižni, zato je uloga Roomenog dečijeg nameštaja vrlo važna, jer roditeljima pruža sigurnost.

Šta sve imate u ponudi i šta je do sada izašlo iz vaše radionice?

– Nama je oduvek bio cilj da napravimo personalizovane sobe za mališane, u potpunosti opremljene Roomeni nameštajem i pojedinim igračkama. Za sada imamo nekoliko vrlo traženih komada nameštaja i igračaka, koje bismo pomenuli, a to su avion kutija, čija je osnovna karakteristika multifunkcionalnost, pored igre, dovoljno je velika da stanu sve dečije igračke, tu je i vrlo interesantna avion polica. Zeka stoličica izrađena je od punog drveta lipe i predstavlja pravu atrakciju. Za devojčice imamo i kolica različitih veličina i trendi boja.

Obzirom da smo upravo lansirali prvu kolekciju klasičnog dizajna pod nazivom “Apollo collection” gde je po prvi put prikazana idealna Roomeni dečija soba, pokazalo se da su i fiokari dosta traženi. Uskoro ćemo prikazati i krevetac, krevet i ormarić.

Kako je moguće naručiti vaše proizvode i da li ih šaljete poštom? Koje su cene?

– Naša kreativna radionica se nalazi u Beogradu, te smo u prilici da svim kupcima sa teritorije Beograda dostavu izvršimo lično. Mi postojimo zbog njih i vrlo smo im zahvalni na poverenju koje su nam ukazali. Takođe, postoji mogućnost slanja putem pošte za Srbiju i inostranstvo.

Idealna dečija soba treba da bude opremljena svime što je potrebno za rast i razvoj mališana.

Kvalitet koji pružamo, utrošena količina materija, jedinstvena usluga i ne tako jednostavna izrada definišu formirane cene koje se kreću od 50 pa do 550 evra za pojedine komade dečijeg nameštaja. Mi stojimo iza kvaliteta i dugotrajnosti svakog parčeta nameštaja.

Da li pravite nameštaj i igračke po želji kupaca?

– Roomeni kreira nameštaj i igračke osmišljene da deci budu zanimljive i podstaknu ih na kreativno razmišljanje, igru i zabavu. Sav nameštaj je podložan personalizaciji u smislu izmene boja, urezivanja posebnih oblika i izrade u različitim dimenzijama. Naša kreativna radionica će se uvek potruditi da izađe u susret željama naših kupaca jer su kod nas dečije potrebe na prvom mestu.

Kako mališani reaguju na igračke od drveta?

– Avion kutija i kolica su nešto za šta se odmah uhvate i tu igra počinje. Nežnoj dečijoj koži pod prstima najviše prija dodir prirodnih materijala. Činjenica je i da će dete teško da slomi nešto što je od drveta. Treba mu pružiti nešto što je trajno i kvalitetno. Za kraj možemo reći da smo zaista srećne jer potvrdu da radimo nešto dobro, dobijamo svakoga dana. Roomeni uvek izmami osmeh na licima mališana.

Kako treba da izgleda idealna dečija soba?

– Idealna dečija soba treba da bude opremljena svime što je potrebno za rast i razvoj mališana. Treba da bude stvorena sa puno ljubavi, a to je specijalnost Roomeni dečijeg nameštaja i igračaka.

Razgovarala: Mirela Babić; fotografije: Roomeni