Kada je neko ostvaren u oblasti kao što su arhitektura i dizajn, svi su radoznali i znatiželjni u tome da vide kako izgleda prostor u kome žive i rade.

Izložba koja je prikazana na ovogodišnjem Salone del Mobile prikazuje životni i radni prostor 8 slavnih imena u oblasti arhitekture. Suprotno verovanju da svi umetnici žive u kreativnom haosu, ove fotografije prikazuju uredne i nadahnute prostore. Kustos izložbe Francesca Molteni imao je priliku da obavi intervjue sa arhitektama u njihovim domovima i zaključio je da su oni zapravo vrlo uredni, prenosi ArchDaily.

Fotografije su deo izložbenog materijala, uz video i audio zapise, nastale uz pomoć scenografa Davida Pizzigonija. Izložba je donekle zadovoljila znatiželju javnosti, koji su uspeli da zavire u domove ljudi čijim delima se dive.

Shigeru Ban

Fotografija: Hiroyuki Hirai

Poznati japanski arhitekta je završio svoj dom 2007. godine i on se nalazi u tokijskoj četvrti Hangei Forest. Najveći izazov sa kojim se susreo je bio taj da drveće koje se ovde nalazi ostane netaknuto i da se gradi oko njih. Kako bi ispunio ovaj cilj napravio je kuću sa puno otvora u obliku jajeta, koji su omogućili drveću da i dalje bude tu, ali prodiranje prirodne svetlosti u prostor. Deo u kome Shigeru Ban radi sadrži okrugli sto i bistu grčke boginje, a sve to postavljeno je naspram izvora svetlosti.

Fotografija: Hiroyuki Hirai

Zaha Hadid

Fotografija: Davide Pizzigoni

Studio slavne Zahe Hadid, smešten u Londonu ispunjen je delima koje su joj obeležile karijeru. Na zadnjem zidu nalaze se crteži iz ranog perioda na kojima se mogu videti uticaji revolucionarnih sovjetskih formalista kao što su El Lisicki i Kazimir Maljevič. Nasuprot njih nalaze se najnoviji radovi koje karakterišu poznate krivulje koje su dominirale poslednjih godina.

Fotografija: Davide Pizzigoni

Mario Bellini

Fotografija: Davide Pizzigoni

Kao i većina drugih arhitekata i dizajnera, Mario Bellini obožava knjige i njegov dom se vrti oko njih. Ima biblioteku visoku čak 9 metara, na kojoj je ugrađen sistem sličan skelama kako bi se mogle dohvatiti oni primerci na vrhu. Pored biblioteke, prostor ispunjavanju živopisni koloritni murali.

Fotografija: Davide Pizzigoni

David Chipperfield

Fotografija: Simon Menges

Britanski arhitekta David Chipperfield preselio se u Berlin nakon što je angažovan da radi na obnavljanju muzeja Neues. Iako je projekat završen pre više od deset godina, arhitekta je ostao da živi u nemačkoj prestonici. Njegov studio i životni prostor nalaze se u trospratnoj betonskoj kući, a dominaciju sive boje u prostoru razbijaju zelena sofa i polica sa knjigama koja je u isto vreme i pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka.

Fotografija: Davide Pizzigoni

Marcio Kogan

Fotografija: Romulo Fialdini

Arhitekta iz Brazila i direktor studija MK27, Marcio Kogan živi na 12. spratu zgrade koju je sam projektovao. Prostor je otvoren prema nebu i prikazujući svetla Brazila. Unutrašnjost je prepuna ekscentričnih detalja, počevši od velikog klavira koji dominira prostorom, a ujedno služi i kao stolić za kafu. Police i prostor na zidu prekriveni su mnogobrojnim detaljima, ukrasima i suvenirima.

Fotografija: Romulo Fialdini

Massimiliano i Doriana Fuksas

Fotografija: Aki Furudate

Pariski dom italijanskih arhitekata, smešten je u jednom od najpoznatijih prostora grada, Place des Vosges. Minimalistički prostor ispunjen je originalnim Jean Prouvé nameštajem i mnogobrojnim vrednim umetničkim delima.

Fotografija: Aki Furudate

Bijoy Jain

Fotografija: Francesa Molteni

Indijski arhitekta vodi svoj Mumbai studio iz seoskog imanja koje se nalazi na 30 kilometara od centra Mumbaja. On ovde živi i radi sa oko 60 zanatlija, a društvo im prave psi. Drveće okružuje celo imanje i stvara idiličnu seosku atmosferu. U zadnjem delu dvorišta nalazi se bazen za predah od vrućine, a kuću obogaćuje biblioteka i deo za meditaciju.

Fotografija: Francesa Molteni

Daniel Libeskind

Fotografija: Nicola Tranquilino

Iako je radio širom sveta, Daniel Libeskind je rešio da se konačno smiri u Njujorku. Njegov životni prostor najlakše je opisati kao utočište od užurbanog gradskog života na Menhetnu. Oskudno opremljen, ovaj stan ima nekoliko Le Corbusier stolica, stolić za kafu, radni sto i to bi bilo to – uz mnogo, mnogo knjiga.

Fotografija: Nicola Tranquilino

Koji prostor je na vas ostavio najjači utisak?