Kako urediti enterijer stana za iznajmljivanje tako da mami poglede budućih gostiju? Pogledajte na primeru ovog starog apartmana na Dorćolu koji je pretrpeo neverovatnu transformaciju!

Zatečeno stanje ovog stana od jedva 20 kvadrata u centru Beograda bilo je veoma loše. Zbog toga je bilo potrebno uraditi potpuno renoviranje apartmana i osmisliti novi dizajn enterijera za šta je bila zadužena arhitektica Sonja Brstina.

„Iako ima dobru lokaciju, ovaj apartman sa zastarelim izgledom nije privlačio veliki broj turista. Stoga je došlo vreme da ovaj stan na Dorćolu, konačno dobije novi izgled“, kaže arhitektica.

Pogledajte video-prilog o ovom stanu:

Pored mini-frižidera, električne ploče i sudopere, u kuhinju je stala i mašina za pranje i sušenje veša.

Za stan na dan bitno je da se lako održava i da se gosti osećaju prijatno, a za tako nešto potrebno je bilo uraditi dobru organizaciju prostora. U ovaj mali prostor, osim velikog kreveta dimenzija 160×200 cm, smešten je i mali trpezarijski sto kao i veoma praktična mini-kuhinja. Ona jeste mala ali je u nju stalo sve ono što je potrebno. Pored mini-frižidera, električne ploče, sudopere, Sonju je uspela da u nju smesti i mašinu za pranje i sušenje veša.

Radni sto sa mestom za kofer

U ovaj maleni stan za izdavanje našlo se mesta i za radni sto sa stolicom koji će biti veoma koristan poslovnim ljudima. Uz njega se našla komoda s televizorom ali i delom za odlaganje kofera koja je napravljena tako da se ne ošteti pokrivna ploča.

Raskošna etno tekstura na draperiji i jastučićima inspirisana je našom tradicijom

Međutim, ono što izdvaja ovaj stan na dan u moru ponude jeste njegovo enterijersko rešenje s etno motivima. Najupečatljiviji element, osim zida od opeke, jeste i raskošna tekstura na draperiji i jastučićima koji su inspirisani našom tradicijom. Ipak, još jedan element čini ovaj stan prepoznatljivim.

Ambar vrata štede prostor

„Kako nismo imali dovoljno prostora za sve, klasična vrata od kupatila smo zamenili ambar kliznim vratima“ – kaže Sonja Brstina. Ambar vrata izvedena su od punog drveta i ona daju izvesnu dozu rustike ovom modernom apartmanu. U ovom stanu ambar vrata su uštedela kvadrate tako što su smanjila potreban prostor za otvaranje vrata ka toaletu kojeg odvaja od hodnika.

Iako je toalet mali i on je bio prostor za vizuelno razigravanje. Ukrašen je majolika pločicama koje su mu dale dubinu i prepoznatljivost. A da sve mislilo za dobrobit gostiju, govori još jedan detalj u stanu za izdavanje.

Otvoreni orman da gosti ne zaboravljaju stvari

„Kako gosti ne bi zaboravljali svoje stvari, izbegli smo zatvorene elemente pa svoju garderobu gosti ostavljaju u potpuno otvorenom ormanu.“ – kaže Sonja Brstina. Jednostavni beli nenametljivi orman postavljen je tik do kreveta tako da vizuelno ne smanjuje ovaj maleni prostor.

Materijali u enterijeru birani su tako da se ovaj stan veoma lako održava.

I na kraju nisu zaboravljene ni gazde, kojima je olakšano održavanje stana na dan. Zato su materijali koji su korišćeni u enterijeru veoma lagani za održavanje. Kompletan pod je u keramičkih pločicama, na zidovima je keramika koja imitira opeku ili masna boja koja se može prati, dok je uzglavlje kreveta od univera pa se ono može veoma lako održavati.

Tako je dobijen prostor koji je praktičan, funkcionalan, koji se lako održava ali što je najvažnije stan koji je šarmantan i žudi za rezervacijom.

Pogledajte celu fotogaleriju:

Fotografije: Igor Conić