Ovako izgleda svež, inovativan i savremen odgovor koji afirmiše sve prednosti života u centralnom gradskom jezgru ujedno stvarajući intiman kutak.

Arhitekti Draganu Maksimoviću zadatak je bio da osmisli enterijer stana, koji se nalazi u vrlo dinamičnom gradskom jezgru Beograda koje sa sobom nosi i određeno istorijsko urbano nasleđe, i to tako da pomiri užurbanost grada i privatnost, ali će u isto vreme pruži i udoban prostor namenjen savremenom poslovnom čoveku koji ceni kvalitet životnog prostora.

Kombinacija furnira, drveta i čelika, korišćena je u izradi nameštaja i doprinosi ostvarivanju utiska toplog i lakog ambijenta.

S obzirom na to da se radi o stanu namenjenom izdavanju, osnovni kriterijumi koji su morali biti zadovoljeni jesu funkcionalnost i prilagođenost dinamičnom načinu života. Arhitekta je insistirao na otvorenom i svetlom prostoru, laganim materijalima i svedenim linijama. Stan odiše modernom i elegantnom notom, koja je prisutna kako u enterijerskim materijalima tako i u nameštaju i dekorativnim detaljima.

Stan je široko okrenut ka Savi i pruža prelepu vizuru na priobalne delove grada i Novi Beograd. Ovo je ujedno i lajtmotiv stana, pa su dnevni sadržaji, a naročito trpezarija projektovani tako da omoguće maksimum uživanja u pogledu. Interesantno je da stan poprima potpuno drugačiji karakter u zavisnosti od doba dana – od živopisne dnevne slike ispunjene mnoštvom boja I zvukova do treperavog noćnog usnulog ambijenta.

Stvaranje utiska toplog i udobnog

Posebna pažnja posvećena je izboru materijala, kako bi se oplemenio prostor i stvorio utisak toplog i udobnog. Kombinacija furnira, prirodnog drveta i čelika, korišćena je u izradi nameštaja i doprinosi ostvarivanju utiska toplog i lakog ambijenta, dok je nasuprot tome korišćena zidna beton tehnika kao izraz modernog minimalizma. Dekorativnim elementima, draperijama, tepisima, jastucima u pastelnim tonovima – prostor dobija posebnu udobnu notu.

Elegantna keramika u krajnje funkcionalnoj kuhinji, daje prividno utisak većeg i svetlijeg prostora, dok je u kupatilu korišćena keramika s teksturom prirodnog kamena koja sa velikim površinama ogledala stvara utisak produbljenosti i otvorenosti.

Rasveta kao dekoracija

Primenom različitih izvora svetla, kreiraju se mikroambijenti i postiže veća privatnost, naročito u mirnijem spavaćem delu i radnom prostoru. Usmerenim svetlom akcentuju se dominantni motivi i na taj način artikuliše fokus u prostoru.

Sam dizajn svetiljki odabran je tako da one ne predstavljaju samo funkcionalni element, već su ujedno i jedan od glavnih oblikovnih i dekorativnih motiva u trpezariji, spavaćoj sobi i radnom prostoru.

Glavni izazovi

U ovom projektu, veliki izazov predstavljala je činjenica da se stan nalazi u objektu iz šezdesetih godina gde je svaka intervencija morala biti pažljivo sprovedena. Relativno mala površina stana od svega 60 kvadrata, gde je trebalo upakovati sve neophodne funkcije na zadovoljavajući način, takođe je predstavljala limitirajući faktor.

Arhitekta je dao svež, inovativan i savremen odgovor koji afirmiše sve prednosti života u centralnom gradskom jezgru ujedno stvarajući intiman kutak.

FAKTOGRAFIJA

  • Ime projekta: Stan u Balkanskoj ulici, Beograd
  • Autor: Dragan Maksimović d.i.a.
  • Površina: 60 m2
  • Godina projektovanja: 2017
  • Godina izvođenja: 2018
  • Fotografija: Miloš Martinović