Određeni trendovi su zauzeli sigurnu poziciju na polju dizajna enterijera i ukazuju nam na to da nameravaju da se tu i zadrže.

U vremenu kada se sve više vremena provodi u okvirima domova, enterijeri postaju sve aktuelnija tema pa je i interesovanje za trenutnim ali i budućim trendovima sve veće. Prema istraživanjima portala ArchDaily, određena dizajnerska rešenja i smernice mogu biti od pomoći da se donesu predviđanja o tome kako će se enterijeri razvijati u narednoj deceniji. Neke od dobro prihvaćenih ideja koje se mogu održati su sledeće:

Biofilni dizajn

Sobne biljke postale su potpuno novi detalj u projektima uređenja enterijera, a biljke ili „zeleni sistemi“ velikih dimenzija su sve jači trend. Novi koncept, nazvan biofilni dizajn, ima za cilj održavanje određenog nivoa povezanosti prostora sa prirodom, te je priroda integrisana u arhitekturu kako bi se poboljšalo psihičko i fizičko zdravlje korisnika prostora, kao i ukupni ekosistem.

Upotreba recikliranog drveta, visećih biljaka, zelenih zidova, kao i velikih zidnih instalacija neki su od glavnih trendova u projektovanju enterijera koje već neki period možemo da vidimo i koji će svakako oblikovati dizajne enterijera u narednoj deceniji.

Foto: Quang Dam

Nameštaj od prirodnih vlakana

Upotreba prirodnih vlakana poput ratana i trske u izradi nameštaja postaje vrlo popularna, a samim tim i upotreba takvog nameštaja u raznim enterijerima. Ovi tradicionalni materijali se koriste najčešće pri izradi stolica, rasvete, kao i tepiha, a njihova dodatna pogodnost je što se dobro uklapaju i uz moderniji dizajn.

Foto: Thibaut Dini

Chubby dizajn

Pojedinačni nameštaj zaobljenih linija, koji je izuzetno aktuelan u raznovrsnim prostorima, pruža im mladalački, zabavan i moderan izgled.

Foto: Reutov Dmitry, Gerner Ekaterina

Pročitajte više o ovom enterijeru.

Lukovi

Primena lučnih elemenata tipična je za tradicionalnu arhitekturu, a sada su zahvaljujući interesovanju arhitekti i dizajnera, u formi lučnih otvora, prozora ili ogledala često prisutan element enterijera.

Foto: Simone Bossi

Zahvaljujući lukovima stambeni prostori dobijaju topliji izgled, a upotrebom lučnih formi u vidu dekorativnih šara na zidovima podržava se organski dizajn.

Foto: José Hevia

Integrisane radne zone

Fleksibilnost životnog prostora uvek je dobro došla, a posebno u današnjem vremenu kada je rad od kuće često jedina opcija. Imajući ovo u vidu, radna područja u okviru stambenog prostora sve češće su neformalna i neretko koegzistiraju sa drugim životnim prostorima. Ovo dovodi do pojave mini radnih elemenata koji su integrisani u veće komade nameštaja.

Foto: Pedro Kok

Nevidljive ručke

Skrivene ručke ili potisni mehanizmi su rešenje koje je dovelo do mogućnosti realizacije kompaktnih i svedenih kuhinja. Naravno, ovakvi mehanizmi često se koriste na drugim elementima nameštaja, a cilj je uvek isti: dobijanje čistih površina, koje će pleniti svojom elegancijom.

Foto: Pedro Kok

Stepenice integrisane u nameštaj

Prostor ispod stepeništa gotovo uvek dobro dođe za organizovanje dodatnog skladišnog prostora. U nekim projektima stepeništa su dobila i dodatnu funkciju, pa su postala sastavni deo zidnog poličnog sistema ili je prostor ispod stepeništa postao radni kutak.

Foto: César Béjar

Šarena kupatila

Paralelno sa sve većom upotrebom svetlih i smelih boja na zidovima i nameštaju, kupatila su takođe počela da prihvataju boju na odvažan ali elegantan način. Arhitekte i dizajneri često koriste kupatila za svoje najmaštovitije kreacije.

Foto: Jan Vranovsk

Otvoreni i fluidni životni prostori

Formalno razdvajanje životnih prostora sve češće se izbegava.

Foto: Barbara Corsico Photograpy

Ideje sa ugradnjom draperija koje razdvajaju prostore ili primenom fleksibilnih panela su sve poželjnije.

Foto: Salem Mostefaoui

Teraco

Ovaj material, korišćen u venecijanskim kućama pre više od 500 godina, prvobitno se vratio u enterijere 70ih godina prošlog veka, da bi tokom 2019. ponovo napravio dizajnerski bum. Teraco kakav danas često vidimo je kompozit većih komadića mermera, granita, kvarca i stakla, koji imaju upečatljiviji dizajn.

Foto: Hey!Cheese

Zasigurno je da će se teraco koristiti i u narednoj deceniji, ali ne samo na podovima, već i na zidovima, kao i na radnim pločama kuhinja i na nameštaju. Dezen teraca se već može videti i na tapetama, tkaninama, pa čak i na tepisima.

Foto: Reutov Dmitry, Gerner Ekaterina

Drvo i beton u njihovom sirovom izgledu

Izlaganje drveta i betona na podovima, zidovima i ostalim elementima enterijera već tokom nekoliko proteklih godina se može veoma često videti.

Foto: Brigida González

Na ovaj način prostori dobijaju topliji, ali često i elegantniji izgled, a istovremeno se i doprinosi budžetu jer konstruktivni materijali ujedno su i završna obrada. Ovi materijali imaju i dodatne kvalitete, poput izdržljivosti i smanjene potrebe za održavanjem.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen, Noah Sheldon