Prirodnog svetla nikad dosta, zar ne? Mnogi ovako razmišljaju, a jedna mlada porodica želela je kuću u kojoj će biti toliko prozora da se može nazvati – staklena kuća.

Specijalni prozori na uglu, kao i krovni prozori ugrađeni su ovu kuću u Dablinu, koja je renovirana od strane stručnjaka iz Foreign Bear Studio. Tako renovirana i proširena postala je idelno mesto za odrastanje deteta, a to je ono što je klijentima bilo najbitnije.

Pogledajte grafičke podloge:

Staro je obnovljeno

Pre renoviranja, ovde su bila četiri odvojena stana, koja su stručnjaci iz arhitektonskog studija spojili i napravili jedan prozračan i funkcionalan porodični dom. Zapušten prostor sada je postalo mesto gde živi mladi bračni par sa malim detetom, koji uživaju u svojoj svakodnevici. Stambeni prostor postao je bogatiji za veliku kuhinju, kupatilo i gostinsku sobu.

Kako iz studija objašnjavaju za Dezeen, renoviranjem kuća je dobila karakter i neki lični pečat ukućana. Svaki kutak, svaki ćošak i svaki deo kuće uzet je u obzir i posvećena mu je velika pažnja. Delovi koji su nadograđeni smešteni su na zadnji deo objekta, jedan je betonski, a drugi je obložen drvetom.

Udobnost na prvom mestu

U prizemlju se nalazi velika kuhinja i trpezarija, koja je osvetljena velikim ugaonim prozorom. Pored prozora napravljene su klupe koje služe za dnevni odmor, čitanje ili jednostavno uživanje u pogledu na okolinu. U ovom prostoru nalazi se i debeli sivi tepih, udobna kožna fotelja i deo za skladištenje drva za kamin. Celokupna slika stvara neverovatan osećaj udobnosti.

Pored prozora napravljene su klupe koje služe za dnevni odmor, čitanje ili jednostavno uživanje u pogledu na okolinu.

Staklena vrata koja se ovde nalaze vode ka vrtu, a stepenice koje se nalaze u zadnjem delu vode do dnevnog boravka. U nekim prostorijama zidovi su obojeni svetlom nijansom roze boje, ali ima i onih koji su teget.

Krovni prozori

Na spratu, u spavaćoj sobi nalzi se veliki krovni prozor koji omogućava ukućanima da uveče uživaju u pogledu na drveće koje se nalazi u blizini. Veliki centralni prozor se nalazi i na plafonu kupatila, u kojem su poseban detalj zelene pločice.

Ovo je kuća u kojoj je glavni akcenat u arhitekturi i dizajnu enterijera dat na prozori, pa ni ne čudi njen naziv staklena kuća.

Fotografije: Aisling McCoy